Luister
muziek
13 oktober 2020 - 06:28
Deel dit artikel:

Dit is het oudste bidprentje uit Belgisch-Limburg, van Bulander Sebastiaan Koeckhofs

In een Hasseltse privécollectie bevindt zich een uitzonderlijk oud gedrukt bidprentje uit 1804. Het blijkt over een Achelaar te gaan, die zijn roots in Budel heeft: Sebastiaan Koeckhofs. Dit exemplaar is het oudst bekende bidprentje in (Belgisch-)Limburg.
Onderaan dit artikel is het bidprentje te zien.

cranendonck24
  / Luk Van de Sijpe | Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Dit soort oude bidprentjes, of doodsprentjes, zijn in onze regio erg zeldzaam. De oudste prentjes die mensen her en der soms aantreffen, dateren van circa 1820. Ook in Hamont en Achel zijn er uit deze periode enkele bekend. Het is pas aan het einde van de 19de eeuw dat de uitgave van bidprentjes een algemeen verschijnsel wordt.

De oudste bidprentjes werden volgens volkskundige onderzoeken in de loop van de 17de eeuw in het katholieke Holland bedacht, vooral in Amsterdam. Ook in de grote collectie van het bidprentjesarchief van wijlen Domien De Jong zijn de tientallen oudere bidprentjes tot 1800 Amsterdamse exemplaren. Het bidprentje voor Sebastiaan Koeckhofs uit Achel in 1804 is dus een zeer uitzonderlijk exemplaar.

Roots in Budel
De familie Koeckhofs is afkomstig uit Budel. In 1735 huwde brouwer Adriaan Koeckhofs in Achel met Maria Borghouts. Maar het gezin bleef in Budel gevestigd. Door dit huwelijk werd wel de weg naar Achel geëffend, want in 1770 kocht Sebastiaan Koeckhofs, zoon van Adriaan, een woning in het centrum van Achel. Hij baatte er een herberg uit en vermoedelijk ook een kleine brouwerij.

Burgemeester van Achel
De familie Koeckhofs wist zich op zeer korte termijn te integreren in Achel en eigende zich belangrijke politieke functies toe. Sebastiaan werd vier jaar burgemeester van Achel, in 1772, 1780, 1788 en 1794. Juist deze sociale positie verklaart misschien waarom voor hem in 1804 een ‘uitzonderlijk’ bidprentje is vervaardigd.

Lees meer op de site van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie