Luister
muziek
18 oktober 2020 - 12:06
Deel dit artikel:

Archeologisch onderzoek in 2007 legde nederzetting bij Budel bloot

In de gemeente Cranendonck vinden sinds vele jaren diverse kleine archeologische onderzoeken plaats. Vanwege nieuwbouwplannen in 2007 op het terrein van de voormalige 'Duitse School' in Budel zijn van 23 tot 27 april 2007 en op 11 en 12 februari 2008 een inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van proefsleuven uitgevoerd. Hier lag in de Romeinse tijd een nederzetting.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

De nederzetting is gelegen op een dekzandkop aan de noordrand van het plateau waarop Budel is gelegen. Ten oosten van de nederzetting liep tot in de twintigste eeuw een stroompje genaamd 'de Moezel'. Ten noorden van de nederzetting ligt het brede beekdal van de Buulder Aa. Deze locatie gaf de bewoners van de nederzetting ruime mogelijkheden voor het voeren van een gemengd bedrijf. Ten zuiden van de nederzetting lagen droge gronden waarop ze konden akkeren. Ten noorden juist nattere weidegebieden waar het vee kon grazen.

Opgravingen
Tijdens de opgraving is een oppervlakte van 1,2 hectare blootgelegd. Hiermee is niet de hele nederzetting in kaart gebracht. In totaal zijn 13 huizen (deels) opgegraven, terwijl een gemiddelde Romeinse nederzetting 18 tot 25 huizen telt. Ook de altijd binnen een Romeinse nederzetting aanwezige waterputten zijn niet aangetroffen. Toch geven de opgegraven gebouwen een goed beeld van de Romeinse nederzetting. Er zijn in totaal 47 structuren herkend. Hiervan bestaat het merendeel, 28 stuks, uit kleine graanschuurtjes, die op de erven van de 13 aangetroffen woon-stalhuizen gebouwd waren.

De oudste opgegraven huizen dateren uit de eerste eeuw na Christus. Bij het oudste huis lag een grote graanschuur of horreum. Met een maat van 10 bij 9 meter is dit de grootste graanschuur van de opgraving.

Bronzen ring
Daarnaast zijn er nog andere bijzondere vondsten gedaan. Ter hoogte van een huis is met de metaaldetector een bronzen ring met zegelsteen gevonden. De zegel stelt de god Mars voor (zie foto hieronder). Daarnaast is een ijzeren lanspunt gevonden.
Maar dit is nog niet alles. Er is nog veel meer gevonden in de loop der jaren in Cranendonck. Meer daarover lees je HIER.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie