Luister
muziek
22 oktober 2020 - 11:50
Deel dit artikel:

Dit pand stond op de plek waar nu PLUS Dennis van Moorsel zit

Je weet het misschien niet, maar het pand op de foto stond op de plek waar nu supermarkt PLUS in Budel-Schoot zit. Het is een pand dat in 1879 gebouwd werd als hotel, café en restaurant. Als naam kreeg het gebouw 't Brouwershuis. Daarna kreeg het nog tal van andere functies.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Harrie Jaspers
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Gerardus Arts, oprichter van bierbrouwerij De Hoop (later Budelse Brouwerij), kocht in 1879 verschillende percelen in het gehucht Schoot. Een belangrijke factor hierbij was de nieuwe spoorlijn Antwerpen-Mönchengladbach (IJzeren Rijn) dat datzelfde jaar is geopend. Een van de percelen is het parmantige pand op de foto. 

Verschillende families waren vanaf dan uitbater van het veelzijdige gebouw. Het Brouwershuis werd in 1930 overgenomen door Nilke Bouwels. Deze stond bovenaan op de lijst van de vergunning. Eerder had Bouwels een café in het Midbuul, vroeger café De Tuinman. Later Lucky Bar genoemd. Met deze volledige vergunning mocht ook sterke drank verkocht worden zodat Bouwels ook een slijterij begon. Deze slijterij was links aan de voorkant van het huis gelegen.

Kwartier voor Engelsen
Na de bevrijding werd het Brouwershuis voor korte tijd ingericht als kwartier voor de Engelsen, waarbij het café voor de officieren was. Na de oorlog liep het personenvervoer per trein op het station sterk terug, totdat het in 1953 helemaal werd gesloten voor personenvervoer. Dit had tot gevolg dat het Brouwershuis nog nauwelijks als pension dienstdeed. Enkel het café, kolenhandel en weegbrug rendeerden nog. Eten kon je er enkel nog op aanvraag.

Consultatiebureau
Nilke Bouwels stierf in 1951 waarna de vergunning, op schriftelijk verzoek, overging op zoon Jan Bouwels. De moeder en zus van Jan bleven nog enige jaren bij hem wonen. Rond 1957 zat in het Brouwershuis een consultatiebureau. Dokter Visschers hield dan zitting in de keuken van 13.00 uur tot 16.00 uur, gedurende welke tijd het café was gesloten. Omdat de klandizie, ten gevolge van de zeer geringe activiteiten rond het station, steeds verder terugliep, zegde Jan Bouwels de huur op en verkocht de inboedel in 1969.

Koninkrijkszaal
Het Brouwershuis stond nu leeg. Omdat de eigenaar, Gerardus Arts, geen nieuwe uitbaters voor het sterk verouderde café kon vinden, werd er een ander 'praathuis' van gemaakt. Van juni 1970 tot en met maart 1980 was hier de Koninkrijkszaal van de Jehovah's getuigen gevestigd. Al die tijd woonden er ook enkele gezinnen van dit geloof. Dit duurde tot 1980 toen de nieuwe Koninkrijkszaal aan de Prinses Beatrixstraat in Budel-Dorplein werd geopend.

EDAH
Opnieuw stond het Brouwershuis leeg. Omdat een café of restaurant toch niet rendabel is op deze plaats, verkocht de huidige directie van de Budelse Brouwerij in 1989 het pand met bijbehorende grond aan een aannemersbedrijf. Die spijkerde de deuren en ramen van het pand dicht om vandalisme tegen te gaan. Het aannemersbedrijf heeft het later doorverkocht aan het winkelbedrijf EDAH, die hier een nieuw winkelpand liet bouwen. Tegenwoordig zit hier PLUS Dennis van Moorsel.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie