Luister
muziek
2 december 2020 - 06:05
Deel dit artikel:

Dit kunstwerk pronkt bij het kasteeltje nadat de eerste gestolen werd

Vanaf 1997 vormen de voormalige gemeenten Budel en Maarheeze een bestuurlijke eenheid. Sinds 1998 onder de historische naam Cranendonck, met als symbool de kraanvogel. Voor de plaatselijke VVV was dit aanleiding om de lokale kunstenares Netty Govers-Lammers te vragen voor de nieuwe gemeente een nieuw sculptuur te ontwerpen. Zo geschiedde.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Jos Meusen
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

De kraanvogel slaat stijlvol haar vleugel uit. ‘Een beschermend gebaar’, aldus de kunstenares. In 2007 werd het bronzen beeld onthuld en door de VVV geschonken aan de gemeenschap Cranendonck. Opbrengsten werden verkregen uit de verkoop van de beeldjes van ‘De Kraanvogel’ en ‘Os Moen’ en ook de 'Buulse lèsplenkskes'. Als schaalmodel was het beeldje al enkele jaren te koop aan de balie van het gemeentehuis.

Gestolen
Dit beeld werd tot groot verdriet in 2015 gestolen. Op verzoek van de gemeente is Netty in 2017 begonnen aan een nieuwe versie. De sculptuur was indertijd rechtstreeks opgebouwd in was. Er bestond dus geen mal van, waardoor het hele proces van meet af aan moest worden opgepakt.

Nog in hetzelfde jaar werd de kunstenares ernstig ziek. Toen haar duidelijk werd het werk zelf niet meer te kunnen voltooien, heeft ze het idee geopperd verder te werken met 3D-printtechniek op basis van het - eveneens door haar gemaakte - bronzen schaalmodel. Na haar overlijden, heeft haar echtgenoot, Piet Govers, het beeld alsnog op die wijze weten te realiseren.

Koperdievengilde
Piet: "Alles bij elkaar zijn we er een jaar mee bezig geweest. Voor de benodigde 3D-scan moesten we naar Amsterdam. Een bedrijf uit Budel heeft vervolgens de verschillende delen voor het beeld geprint en samengesteld. Een derde bedrijf heeft de coating verzorgd. Om het koperdievengilde niet in de kaart te spelen is deze replica van kunststof gemaakt. Omdat de vogel is voorzien van een speciale coating met bronspoeder ziet het er niet alleen uit als brons, het gaat zich ook als zodanig gedragen.”

Op 8 juni 2019 is De Kraanvogel opnieuw onthuld door de burgemeester van Cranendonck, Roland van Kessel. Sindsdien staat hij weer trots op zijn sokkel bij het kasteeltje.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie