Luister
muziek
4 december 2020 - 11:20
Deel dit artikel:

Zuster Alarda gaf les in Budel: 'Ze was zacht, maar kon streng zijn'

De naam van Zuster Alarda staat bij menig Budels meisje voor eeuwig in het geheugen gegrift. Van 1922 tot 1962 was zij onderwijzeres aan de Sint-Annaschool in Budel. Een oud-leerling vertelt een aantal prachtige anekdotes over haar.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring Baronie van Cranendonck

Zuster Alarda werd als Anna Margaretha Turlings geboren op 6 november 1893 in het Limburgse Lottum. In 1914 trad zij in bij de Zusters van Liefde in Tilburg. In Den Haag leerde ze van 1918 tot 1922 aan school het vak van onderwijzeres. Daarna kwam zij naar de Sint-Annaschool in Budel. Na haar 40-jarige loopbaan bleef zij in het klooster aan de Kerkstraat wonen.

Naast het onderwijs zette zij zich ook in voor de zieken en vooral het missiewerk. Vanwege haar verdiensten voor het onderwijs en voor haar zorg voor de zieken kreeg zij in 1977 een koninklijke onderscheiding. Zuster Alarda Turlings overleed in Budel op 24 oktober 1985 op 91-jarige leeftijd.

Zacht en streng
Over haar vertelt een van haar vroegere leerlingen het volgende verhaal. “Zuster Alarda stond bekend als erg vroom. Haar rozenkrans had ze altijd bij de hand. Ik heb bij haar in de klas gezeten, in de tweede en derde, telkens in een dubbelklas. Ik vond haar een heel aardige, zachte zuster, hoewel ze ook streng kon zijn. Ze was erg begaan met het lot van alle schoolkinderen. Ze schreef ook op wie er vóór school, om 8 uur geloof ik, naar de mis geweest was. Dat was het summum van katholicisme toen. Je mocht dan in een van de klaslokalen je meegebrachte boterham opeten."

Protestanten telden niet zo mee
"Na school de zuster helpen, was ook geweldig. Ik herinner me dat ze in een les ooit vertelde dat, volgens haar, alleen katholieken de enig ware godsdienst hadden. En dat waren de besten natuurlijk. Protestanten telden eigenlijk toch niet zo mee, volgens haar. Op mijn vraag: "En de koningin dan, die is toch ook protestant?", gaf ze het diplomatieke antwoord: "Ja, maar die is zo goed als katholiek!" Daar moest ik, als 8-jarige in 1955, toch even over nadenken."

Kaart
"Zuster Alarda kon ook goed vertellen en deed aan interactief onderwijs, bijvoorbeeld in de aardrijkskundeles. Ik weet nog dat ze een landkaart opgehangen had in het klaslokaal. Ze vroeg aan ons van welke provincie die kaart was. Ik stak mijn vinger op en mocht het zeggen. "Van Noord-Brabant", zei ik. "Hoe weet je dat?", was haar wedervraag, want mijn antwoord was goed. Ik zei: "Het staat er boven." Het stond er inderdaad groot bovenaan. Zo leerden we van alles van zuster Alarda.”

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie