Luister
muziek
16 december 2020 - 09:25
Deel dit artikel:

Cranendonckse geschiedenis als leesvoer tijdens de feestdagen

Het laatste nummer van de al weer 39ste jaargang van de Aa-kroniek, het voor iedereen verkrijgbare tijdschrift van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck, rolde deze maand van de persen. Misschien een idee om eens een nummer aan te schaffen om in de feestdagen eens over het Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk van vroeger te lezen.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Hier lees je wat in deze editie van de Aa-kroniek zoal terug te vinden is. Zo kan de Heilige Corona kan ons mogelijk helpen. In een eerste korte bijdrage gaat Annie Staals-Jacobi in op deze nu actuele heilige, die in ieder geval de kaarsen- en prentjesindustrie nieuwe impulsen geeft.

Bouwbedrijf Vlassak
André Weekers en Tinie Vlassak beschrijven de eerste decennia van bestaan van het Budelse bouwbedrijf Gebroeders Vlassak. Dit familiebedrijf is in 1933 opgericht en is inmiddels actief in de aannemerij, timmer- en betonwerken en als handelsmaatschappij.

Meester Boggia
Albert Boggia was onderwijzer aan de lagere school in Budel en bleef hiermee verbonden door zijn ongelukkige overlijden in 1942. Guul Vullers en Annie Staals-Jacobi zetten het korte leven en voortijdig einde van deze inspirerende ‘meester Boggia’ op een rijtje.

Kommiezen op Schoot
Harrie Jaspers belicht deze keer de woningen van het douanepersoneel, verbonden aan Station Budel, ofwel de ‘Kommiezenhuizen’ in Budel-Schoot. Ook belicht hij de oorlogsjaren van de vader van een van de bewoners, Wim van Kooten.

Baileybrug van Maarheeze
In Maarheeze werd in 1965 een voetgangersbrug over de rijksweg Eindhoven-Weert gebouwd, speciaal om schoolkinderen een veilige oversteek te bieden. Jac Biemans belicht de geschiedenis achter deze iconische Baileybrug in Maarheeze.

Exemplaar aanschaffen
De heemkundekring hoopt dat hun tijdschrift enige ontspanning brengt in deze moeilijke tijd. Ook dit nummer is weer ruim voorzien van vele tientallen niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Een exemplaar van de Aa-kroniek kun je, zolang de voorraad strekt, verkrijgen voor 3,50 euro bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Goedkoper is het om een abonnement te nemen. Je krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie