Luister
muziek
5 januari 2021 - 11:22
Deel dit artikel:

Kastelein Lon Aarts was een bijzonder dorpsfiguur van Gastel

Wie kende er in Gastel en Budel niet Lon Aarts? Lon in zijn blauwe stofjas en met onafscheidelijke alpinopet was een bijzonder dorpsfiguur. In dit verhaal blikken we terug op de markante man, die een eigen café had in Gastel.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Hij werd als Wilhelmus Cornelis Aarts geboren op 2 mei 1911 in Gastel. Maar zijn roepnaam was Lon. Hij was een zoon van Dorus Aarts en Han Schoemans. Het gezin telde twaalf kinderen; acht jongens en vier meisjes. Lon was de tweede in de rij.

Na de lagere school was het werken geblazen en als broekie van veertien jaar kon Lon in 1925 aan de slag bij Brouwerij De Hoop. Als manusje-van-alles kwam hij onder de hoede van Graad van Engelen. Tot aan zijn pensioen in 1967 heeft Lon bij de Budelse Brouwerij gewerkt. Bij gelegenheid van zijn 40-jarig dienstverband in 1965 kreeg hij een koninklijke onderscheiding.

Lies Staals
Door zijn werk bij de brouwerij leerde hij ook zijn vrouw Lies Staals (1912-1991) kennen. Lies was kasteleinsdochter. Ze trouwden in 1940. Hun gezin telde vijf kinderen: Miet, Lien, Thei, Sjaak en Annie. De zonen Thei en Sjaak zijn in de voetsporen van hun vader getreden en zijn ook gaan werken bij de brouwerij.

Bie Lonne
In Gastel is Lon ook bekend vanwege zijn café aan de Grensweg. Van 1954 tot 1984 was hij de bijzondere kastelein van zijn eigen café Bie Lonne. Naast zijn beroep als brouwersknecht en kastelein begon Lon ook met het repareren van fietsen. Wie op zoek was naar Lon kon hem meestal vinden in zijn fietsenhok. Verder is Lon ook van betekenis geweest voor het Gastelse verenigingsleven, vooral voor het Sinterklaasfeest en de carnaval.

Overlijden
Toen Lon en Lies niet meer zelfstandig konden wonen, zijn zij met pijn in het hart in 1984 naar zorgcentrum Mariënburght in Budel verhuisd. Lies overleed op 10 april 1991. Lon overleed op 7 mei 1996, toen hij 85 jaar oud was. Lon was een begrip voor Gastel en Budel.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie