Luister
muziek
12 februari 2021 - 06:05
Deel dit artikel:

Dit historische politiebureau was een van Budels mooiste gebouwen

Waar nu de Keizer Ottostraat in Budel uitkomt op de Nieuwstraat, stond vroeger een zeer karakteristiek pand. Het pand deed dienst als burgemeesterswoning, politiebureau en marechausseekazerne.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Het pand is in 1911 gebouwd door de Budelse architect Jan Sak. Hij verhuurde de woningen aan particulieren. Een deel aan de gemeente, die het gebruikte als ambtswoning voor de burgemeester. De eerste burgemeester die hier woonde met zijn gezin was burgemeester Van Uden (1910-1919). Daarna burgemeester Van Ginneken (1919-1926) en vervolgens burgemeester Van Hout. Deze ambtswoning voor de burgemeester deed dienst tot 1933.

De Staat der Nederlanden kocht het pand toen van Jan Sak voor 16.000 gulden om het geschikt te maken voor de Marechaussee. Budel kende sinds 1887 een brigade van dit wapen. Op 6 juni 1933 volgde de officiële ingebruikname door drie gezinnen van de Marechaussee. Het kantoor werd ingericht in de linkerwoning, waar ook de commandant woonde met zijn gezin. In de oorlog vertrokken de meeste brigadiers naar de oorlogsbestemming.

Politiebureau
In 1946 werd de oude kazerne in gebruik genomen door de Rijkspolitie. De brigade van de Marechaussee werd inwonende bij de rijkspolitie in 1948. In het midden van de jaren zeventig werd een nieuwe kazerne betrokken in de Meidoornstraat. De politie verhuisde naar het nieuwe politiebureau tegenover het gemeentehuis.

Het gebouw kwam zodoende leeg te staan en nog in hetzelfde jaar werd het sierlijke, schilderachtige monumentale gebouw afgebroken. Een van Budels mooiste gebouwen van aanzien, daar was iedereen het over eens, was er niet meer. In die tijd speelde de monumentgedachte nog niet zo en het stond niet op de monumentenlijst. Van de buitenkant was het een prachtig gebouw, maar het voldeed niet meer om er goed te kunnen wonen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie