Luister
muziek
18 februari 2021 - 15:59
Deel dit artikel:

Dit Heilig Hartbeeld stamt uit beginperiode van Budel-Dorplein

Het Heilig Hartbeeld van geschilderde terracotta staat aan de Hoofdstraat in Budel-Dorplein tussen vormgesnoeide taxussen voor de kerk op een gemetselde sokkel van rode baksteen. Het beeld toont Christus, met één hand op het hart wijzend. Dit is het verhaal over dit beeld.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Van het hart uit gaat een stralenkrans met bovenop een kruis. Ook over dit hart loopt de doornenkroon. Aan één hand ontbreekt een duim. In veel Europese mythologieën was de taxus een heilige boom. Vele geloofsverkondigers zouden het geloof verkondigd hebben onder een taxus toen ze nog in de openlucht preekten.

Oorspronkelijk stond het beeld op het Heilig Hartplein recht tegenover Hôtel Saint Joseph (de Cantine). Het werd op zondag 26 juni 1921 ingewijd bij gelegenheid van de plechtige toewijding of ‘intronisatie’ van Dorplein aan het Heilig Hart van Jezus. Op onderstaande zwart-witfoto is het Heilig Hartpark (voor de Cantine) te zien. Het Heilig Hartbeeld stond op een centraal ‘plein’ waarop vier paden aansluiten. Dit motief is nu nog in het veld te herkennen. Het beeld stond op een verhoging, geflankeerd door taxussen op een groot grasveld.

Processie
De sacramentsprocessie trok ieder jaar langs het beeld, het ene jaar vanuit de Auw Hei (Oude Hei) en het andere jaar vanuit de Nij Hei (Nieuwe Hei). De Heilig Harthulde met veel bloemen werd altijd gedaan door de kinderen van Dorplein. In het begin van de jaren zestig is het beeld verplaatst en gezet tussen de oude school en het jeugdhuis. Dit omdat bij de toewijding tot het Heilig Hart hoofdzakelijk kinderen van de school aanwezig waren. Later is het beeld verplaatst naar de huidige plaats in het plantsoen tussen de kerk en de Hoofdstraat.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie