Luister
muziek
24 februari 2021 - 16:08
Deel dit artikel:

Miel Davits crashte met zijn vliegtuig in de Budelerbergen

Velen ouderen zullen zich het vliegtuigongeval van Miel Davits op 14 maart 1976 nog wel herinneren. Het was die zondag en de dagen daarna in Budel het gesprek van de dag. Die tragische gebeurtenis is inmiddels al weer decennia geleden. Je leest het verhaal hier.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Miel Davits werd op 2 juni 1944 in Budel geboren als oudste kind van Wim Davits en Lies Nabben. Miel had nog twee zussen; Nelleke en Maria, en een broer Ton. Het gezin Davits woonde in de Burgemeester van Houtstraat.

Na de lagere school en de hogereburgerschool ging Miel studeren aan de Technische Universiteit in Delft, waar hij in 1968 afstudeerde als bouwkundig ingenieur. Tijdens zijn studiejaren overleed in 1966 plotseling zijn vader, die een bouwbedrijf had. Naast zijn studie werd Miel van de ene op de andere dag de aannemer van zijn vaders bouwbedrijf, daarbij geholpen door bedrijfsleider Tinus van Gogh. Na het afronden van zijn studie nam Miel Bouwbedrijf Davits over.

Droom om piloot te worden
Op de middelbare school hield hij zich al bezig met het bouwen van modelvliegtuigen. Daarmee werd gevlogen op de uitgestrekte heidevelden tussen Gastel en de Achelse Kluis. Miel droomde ervan piloot te worden maar zijn vader vond dat hij toch eerst een vak moest leren.
Dan wordt op 26 juli 1970 door Wiel Fransen het Luchtvaartterrein Budel (nu Kempen Airport) geopend. Daarna volgt de oprichting van Vliegschool De Kempen. Een enthousiaste Miel Davits behaalt er zijn vliegbrevet. Ieder vrij uurtje dat Miel naast zijn drukke baan over heeft, is hij te vinden op het vliegveld.

Het ongeval
Na verloop van tijd wil Miel, inmiddels een ervaren piloot, een eigen sportvliegtuig kopen. Op 14 maart 1976 komen er twee vanuit België naar Budel. Voordat hij tot koop over gaat, wordt een testvlucht gemaakt. Miel als passagier en de piloot en eigenaar van het vliegtuig stijgen op. De loopings zijn geweldig, maar dan komt het vliegtuig plotseling met een tollende beweging naar beneden en boort zich met de neus in de grond. Een verschrikkelijk vliegongeval. Miel Davits, die voorin zit, is niet meer. Hij was op slag dood. De Belgische piloot van het vliegtuig werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Weert, later naar Leuven. Miel Davits werd 31 jaar.

Straat naar Miel vernoemd
Hij werd op de Algemene Begraafplaats te rusten gelegd. Op de plek van het ongeval ligt een gedenksteen voor Miel. Na het overlijden van Miel werd de toegangsweg naar het vliegveld (toen nog vanaf de Geuzendijk) naar hem vernoemd, de Ir. Miel Davitsweg. Door de vele wijzigingen op het terrein van het vliegveld en de uitbreiding van het bedrijventerrein, is deze weg inmiddels vervallen. Ter vervanging is er een korte zijweg van de Randweg-Zuid naar hem vernoemd; vanwege werkzaamheden is het straatnaambord verwijderd.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie