Luister
muziek
1 maart 2021 - 06:07
Deel dit artikel:

Dit boterfabriekje in Maarheeze is van groot historisch belang

Dit gebouwtje aan de Kerkstraat in Maarheeze is van cultuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang. Het is opgezet als boterfabriekje en eierbond.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

De voorzijde van het gebouw heeft een trap met bordes. Voor het laden en lossen van de producten was dit uitermate geschikt. Het was van de Zuivelvereniging. In 1894 werd de 'Coöperatieve Maarheezer Zuivelfabriek' opgericht in het achterhuis van schoolmeester P. Damen, het latere klooster aan De Hoge Weg.

In 1913 fuseerden de kleine zuivelfabriekjes in Budel, Soerendonk, Gastel en Maarheeze tot ‘De Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint Antonius’, die in 1914 aan de Maarheezerweg in Budel in gebruik werd genomen. Het oude fabriekje in Maarheeze werd onder meer als pakhuis voor eieren en andere producten gebruikt. Eind jaren ’70 werd het verbouwd tot café-bar ’t Pandje’.

Foutieve jaaraanduiding
Bij die gelegenheid is de oude originele gevelsteen, die het juiste bouwjaar aangaf, vervangen door een nieuwe met een foutief en ouder bouwjaar: 1879. Werd hier misschien 1979 bedoeld? Enige jaren geleden is de horecagelegenheid omgedoopt tot café ‘De Kelder’.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie