Luister
muziek
6 maart 2021 - 22:43
Deel dit artikel:

Hoeve Zoerendonck is een prachtige langgevelboerderij

Een oud huis bevat soms mooie verhalen. Zo ook dit markante gebouw aan de dorpsstraat in Soerendonk. Het draagt de naam 'Hoeve Zoerendonck' en draagt de jaartalankers 1789.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Boerderijen vormen een essentieel onderdeel van ons cultureel erfgoed. De snelle ontwikkelingen in de landbouw in de afgelopen vijftig jaar zorgen er echter voor dat de oude gebouwen niet meer voldoen. Veel historische boerderijen verliezen daardoor hun oorspronkelijke functie. Ze verkommeren, worden gesloopt en verdwijnen uit het dorpsbeeld. Vaak worden ze ingrijpend verbouwd om te voldoen aan de hedendaagse wooneisen. Een oud huis bevat soms mooie verhalen. Wie hebben er gewoond en wat heeft er zich afgespeeld? Vaak blijft het een gesloten boek voor de huidige bewoners van een oud pand en gaat de geschiedenis verloren.

Langgevelboerderij
‘Hoeve Zoerendonck’ is een zogenoemde langgevelboerderij. Deze boerderijen komen veel voor in Brabant en Noord-Limburg. Bij dit type boerderij lagen het woonhuis en het werkgedeelte in elkaars verlengde onder een dak. De schuurdeur aan de straatzijde was vaak hoger dan het staldeurtje, zodat de oogstwagens gemakkelijker naar binnen kon rijden. Op de eerste kadasterkaart van Soerendonk uit 1832 staan slechts enkele boerderijen en huizen.

De bewoners
De bewoners door de jaren heen:
- Familie Van Mierlo-Boelens en hun kinderen (1913)
- Familie Van den Wildenberg (1913-1994)

In 1951 wordt de boerderij grondig verbouwd.

De volgende bewonersfamilie was de Familie Notenboom-Donker (1994-2015). Zij kwamen uit de stad en verbouwden de boerderij tot woonboerderij. Toen alles klaar was, gaven zij de boerderij de naam ‘Hoeve Zoerendonck’ en plaatsten op de schoorsteen een kraanvogel. Zij waren trots op hun hoeve in het landelijke dorp Soerendonk.

De huidige bewoners zijn Joey van Gentevoort en Loes Koopmans (2016-heden). Zij renoveerden de boerderij met onder andere een nieuw rieten dak, nieuwe kozijnen en een nieuwe bovenverdieping. De benedenverdieping is zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

De kraanvogel
Tijdens de vernieuwing van het dak is ook de kraanvogel opgeknapt en weer op de schoorsteen geplaatst. Maar het klopt niet helemaal. Deze kraanvogel is het symbool van de voormalige gemeente Maarheeze. Deze staat op één poot. De kraanvogel van Soerendonk staat op twee poten. Een foutje van de vorige bewoners.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie