Luister
muziek
15 maart 2021 - 09:17
Deel dit artikel:

Mars over Mathijsen: 'Opnemen in repertoire van honderdjarige Harmonie EMM Budel?'

Via een nazaat van Dr. Antonius Mathijsen kwam heemkundekring De Baronie van Cranendonck achter het bestaan van een Dr. A. Mathijsenmars. "Misschien is het een idee om deze mars op te nemen in het repertoire van de dit jaar 100 jaar bestaande harmonie EMM in Budel?", vraagt de heemkundekring zich af.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Het muziekstuk is door Rob Goorhuis geschreven naar aanleiding van het jubileum van het Centraal Militair Hospitaal in 2016. De mars kreeg de naam 'Dr A. Mathijsenmars', de naam van de Budelse militair geneeskundige die in 1851 het gipsverband uitvond en naamgever werd van het Utrechtse militaire hospitaal. Je kunt het muziekstuk HIER beluisteren.

Kippenexperiment
Componist Rob Goorhuis verwerkte diverse elementen in de mars, waaronder het zogenaamde 'kippenexperiment'. Dit experiment hield in dat Mathijsen om de werking van het gipsverband te testen, de poten van kippen brak om ze vervolgens in gips te zetten. De kippen hield men bij de kazerne in Haarlem waar hij op dat moment gestationeerd was en waar hij in 1851 zijn uitvinding deed.

Faammuur en tekeningen
Onze Budelse Mathijsen is trouwens ook onderdeel van de Haarlemse ‘Faammuur’. De Haarlemse tekenaar Eric Coolen maakte een aantal tekeningen van Dr. Antonius Mathijsen, die overigens ook als piëzografie op formaat A3 of A2 te bestellen zijn via ericcoolen.nl/oomgips.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie