Luister
muziek
30 maart 2021 - 06:18
Deel dit artikel:

Charles Brandts kwam uit Hamont maar keerde altijd terug naar Budel

Charles Brandts is in Hamont geboren op 5 februari 1922 als zoon van Petrus Hubertus Brandts en Maria Catharina Elisabeth Chatrou. Het gezin Brandts telde vier kinderen waarvan Charles de oudste was. De familie Brandts stamt oorspronkelijk uit het Limburgse Meerssen. Vanwege zijn werk bij de Nederlandse Spoorwegen kwam vader Brandts in onze contreien terecht en leerde er zijn vrouw kennen.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Het gezin Brandts-Chatrou verhuisde na de geboorte van zoon Charles vanuit Hamont naar Budel-Schoot waar ze altijd zijn blijven wonen. Charles doorliep de lagere school en ging vervolgens naar de MULO in Roermond. Later volgde hij in Den Bosch de opleiding tot onderwijzer die hij in 1940 afrondde.

Na enkele tijdelijke betrekkingen volgde zijn aanstelling aan de St. Aloysiusschool in Budel. Toen hij de LO-aktes Engels en Frans op zak had, stapte hij over naar de Mulo Sint Oda. In 1966 aanvaardde hij het directeurschap van MAVO Koningshof in Veldhoven, maar na enkele jaren keerde hij terug naar zijn geliefde Budel.

Tot aan zijn pensionering in 1983 gaf hij les in de vakken Engels en Frans aan de MAVO in de Willem II-straat. Met het lied Adieu monsieur le professeur zwaaiden zijn leerlingen hem in 1983 uit. Naast lesgeven was Charles Brandts lid van diverse Budelse verenigingen. Zo was hij ook een actief lid van de heemkundekring.

Boek
Vanwege zijn passie voor het dialect schreef hij in de Aa-kroniek achttien afleveringen over ‘Ons mooie dialect’. Dat inspireerde hem tot het schrijven van het boek Prodde nog Buuls dat in 1997 verscheen. Charles Brandts was gehuwd met Truus Huyben; samen kregen zij vier kinderen. Toen het met de gezondheid wat minder ging, zijn Charles en Truus verhuisd naar zorgcentrum Leenderhof in Leende. Daar overleed ‘mèster Brandts’ op 20 januari 2009 op 86-jarige leeftijd.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie