Luister
Live
29 april 2021 - 11:18
Deel dit artikel:

Deze meter in Budel-Dorplein maakt bezoekers bewust van urgentie van grondwater

We zoomen in op de grondwaterpeilmeter in Budel-Dorplein. Het doel van dit educatief object is wandelaars, fietsers, basisschoolleerlingen en andere geïnteresseerden bewustmaken van het feit dat grondwater zeer belangrijk is voor onze leefomgeving.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Deze bestaat uit een buis (peilbuis) die voor een deel onder de grond, in het grondwater staat. Via gaten onder in de buis stroomt het grondwater de buis in. Op dit water drijft een lange koker die boven de grond te zien is en de stand van het grondwater aangeeft. De grondwaterstand is niet altijd hetzelfde daarom is een maatverdeling aangebracht zodat zichtbaar is hoe hoog het grondwater staat.

Onder de grond zit een peilbuis die tot in het grondwater reikt. In de omtrek van de buis zitten gaatjes, waardoor grondwater in de peilbuis stroomt. Hierdoor staat het water in de buis altijd net zo hoog als het grondwater.

Op het grondwater in de buis drijft een lange koker, de vlotter. Dit is een soort dobber.

Boven de grond gaat de peilbuis over in een doorzichtige buis waarnaast een schaalverdeling (wijzerplaat) is aangebracht. De wijzer, die het niveau aangeeft, is via de vlotterstang verbonden met de vlotter. De wijzer geeft de stand van het huidige grondwaterpeil op de schaalverdeling (wijzerplaat) aan.

Wandelroute
Budel-Dorplein bevat diverse rijks- en gemeentemonumenten en heeft een prachtig veelzijdige natuur. Op Open Monumentendag 2007 heeft buurtbeheer Dorplein Uniek een wandelroute gepresenteerd die deze gebieden laat zien.

De wandelroute, opgedeeld in een cultuur en natuur gedeelte, bestaat uit twee afstanden, eigenlijk drie. Ten eerste de zgn. boswandeling van ruim 3 kilometer. Dan de cultuurroute van ongeveer 7 kilometer. Ten slotte zijn de twee routes te combineren tot een route van ongeveer 10 kilometer.

De route start bij Gemeenschapscentrum De Schakel (i.v.m. o.a. parkeerplaatsen en busverbinding) en is in twee richtingen te lopen. De cijfers op de routepaaltjes verwijzen naar informatieve tekst op het wandelkaartje.
De grondwatermeter is onderdeel van deze wandelroute.

Doel
Het doel van dit educatief object is wandelaars, fietsers, basisschoolleerlingen en andere geïnteresseerden bewust maken van het feit dat grondwater zeer belangrijk is voor onze leefomgeving.

Een tweede doel is om een mooi modern object, gemaakt uit speciaal staal (CorTenstaal) – dat ook vaak voor kunstwerken wordt gebruikt – neer te zetten in Budel-Dorplein.

Bouwjaar
De grondwaterpeilmeter is gemaakt in 2011/2012. Op 26 mei 2012 is het Educatief (Dor)plein, waar de Educatieve Grondwaterpeilmeter onderdeel van is, geopend door wethouder Patrick Beerten van de gemeente Cranendonck.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug