Luister
Live
4 mei 2021 - 16:05
Deel dit artikel:

'De zes van Dorplein' vochten voor vrijheid maar kwamen gruwelijk tot hun einde in 1944

Een bidprentje met zes namen en zes portretten, dat is de nagedachtenis van de zes oorlogsslachtoffers die op 5 september 1944 in Budel-Dorplein de dood vonden. Het zijn Theo Stevens, Antoon van der Putten, Leo Looijmans, Martin Looijmans, Jan Zandvliet en Kees Kappers. Wat gebeurde er op die bewuste dag zo vlak voor de bevrijding van Budel?

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Jos Meusen / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

In september 1944 saboteerde het verzet het spoor bij Budel-Dorplein. Een trein vol SS'ers raakte van de rails. De prijs die Budel-Dorplein betaalde was hoog. De Duitsers maakten jacht op de betreffende verzetsstrijders die waren weggevlucht. Stevens, Van der Putten, Zandvliet en Kappers hadden zich verscholen in het riet bij het Ringselven - ofwel De Peel - achter het huis van Frans Dor. Hun schuilplaats werd echter verraden. Ze werden alle vier ter plekke op een afschuwelijke manier vermoord.

De familie Dor liet op deze plek vier bomen planten ter nagedachtenis aan de vier oorlogsslachtoffers. De broers Leo en Martin Looijmans, ondergedoken om de Arbeitseinsatz te ontlopen en ook actief voor het verzet, hadden zich op een andere plek in De Peel verscholen. Toen zij dachten dat de kust weer veilig was en zij tevoorschijn kwamen, vielen zij alsnog in handen van de Duitse SS. Ook zij vonden op een afschuwelijke manier de dood.

Herdenkingen
Hun verminkte lichamen werden de volgende dag gevonden bij de ontspoorde trein. Op deze plek op het terrein van de zinkfabriek is voor de broers Looijmans een herdenkingskruis opgericht. In Budel-Dorplein bevindt zich achter de kerk een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van deze zes mannen die op dinsdag 5 september 1944 in Budel-Dorplein door de SS zijn vermoord.

De zes van Dorplein
Op de plaats van de oude ‘kerkkuil’ werden op 3 september 1947 de zes vermoorde (verzets)mensen in een eregraf te rusten gelegd. Het herdenkingsmonument behelst een vijver (symbool voor het water van De Peel) met op een sokkel een keramisch beeld, een vrouwenfiguur met een vredesduif en bloementak. Het ontwerp is van Cor van Geleuken. De tekst op de sokkel luidt: 'In de vrijheidsstrijd door de Duitsche SS omgebracht op 5-9-1944'. Verder staan er zes hardstenen grafkruisen met daarop de namen en bijbehorende data van ‘de zes van Dorplein’. Bij dit monument vindt op 4 mei de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking plaats.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug