Luister
Live
10 mei 2021 - 06:05
Deel dit artikel:

Dit was Adriaan Groenewegen, dé kunstschilder van Budel

Groenewegen was een bekende kunstschilder, die van 1922 tot zijn dood in Budel woonde. Hij wordt beschouwd als een van de laatste vertegenwoordigers van de ‘Haagse School’. Hier lees je zijn verhaal.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Hij is geboren in Rotterdam, waar hij in zijn jeugd woonde en werkte. Zijn opleiding volgde hij in Den Haag. In Budel liet hij een huis bouwen met een prachtig atelier, een plaats die een enorme rust uitstraalde. Het lag aan de oude zandweg van Budel naar Hamont. Hij noemde zijn huis ‘Vredehof’, welke naam ook in hardsteen te lezen is boven de voordeur.

Zijn werken gingen vooral naar Engeland, de Verenigde Staten, Canada en andere kunsthandelaren. Op tentoonstellingen in grote steden exposeerde hij zijn werken, die hem blijvende roem zouden schenken. Hij schilderde vooral landschappen met schapen en in het bijzonder koeien maar ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, dieren en riviergezichten. Ook maakte hij een aantal schoolplaten voor het geschiedenisleerboek

Gelovig, maar niet naar de kerk
Groenewegen was een eenvoudige, hardwerkende man. De prijs die hij vroeg voor zijn kunstwerken hield hij bijzonder laag, zodat deze voor iedereen toegankelijk waren. Hij was zeer godsdienstig maar zei: "Ik ben gelovig, maar Onze Lieve Heer weet waarom ik niet naar de kerk loop". Groenewegen beschouwde de natuur als een soort godsdienst, iets mystieks, door God geschapen. Van die natuur kon hij intens genieten en zo beleefde hij ook zijn godsdienst.

Eigen straat
In 1963 werd hij begraven op het kerkhof van Budel, omdat het zijn laatste wens was om in zijn geliefde dorp begraven te worden. Later werd de straat langs zijn huis in Budel naar hem vernoemd: de Adriaan Groenewegenlaan.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug