Luister
Live
29 mei 2021 - 14:01
Deel dit artikel:

29 mei 1964: Een zwarte dag voor Cranendonck

Ze gebeuren elke dag; verkeersongevallen met dodelijke afloop. Abrupt komt er een einde aan een of meerdere mensenlevens. Het is decennia geleden dat op vrijdag 29 mei 1964 een bouwvakkersbusje met zes Cranendonckse mannen op de Kempenweg tussen Budel en Weert verongelukte. Vandaag 57 jaar geleden.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Op die bewuste vrijdag botsten om half zeven ‘s morgens in dichte ochtendmist een Volkswagenbusje en twee vrachtwagens op elkaar. De chauffeur van het busje haalde in de mist twee Belgische biervrachtwagens in en zag door de mist niet dat een tegenliggende houtvrachtwagen opdook. De gevolgen waren rampzalig: bij de fatale botsing kwamen de zes bouwvakkers in het busje allen om het leven. Het waren zes Cranendonckse mannen. De gemeente was in shock.

Op die vrijdagochtend stapten de zes mannen in hun werkbusje en gingen op weg naar Amby-Heer bij Maastricht, waar ze bezig waren aan de bouw en afwerking van nieuwe woningen. Het waren Pière en Janus Huijbens, Janus Staals en Wim van Moorsel uit Budel, Driekske Stevens uit Budel-Dorplein en Jus van der Sanden uit Soerendonk. Ze werkten voor aannemer Priem. Normaal gesproken zat men met negen personen in het busje; Jan Dielissen, Theo Bakens en Sjang van Deurzen waren er die dag niet bij, zij moesten naar een ander karwei. De familie Huijbens-de Werdt uit Budel werd bijzonder zwaar getroffen en verloor die dag twee zonen en een schoonzoon.

Onwezenlijke stilte
In Budel hing die dagen een onwezenlijke stilte in de straten, geen geluid, geen vertier, geen verkeer, geen mensen, niets. Het dorp was als verdoofd. Op maandag 1 juni vonden de uitvaarten plaats. In Budel stonden vier dezelfde kisten naast elkaar. Een heel droevige dag. Op het parochiekerkhof van Budel zijn de vier Budelse slachtoffers naast elkaar begraven. Ook in Budel-Dorplein en Soerendonk is die dag verdrietig afscheid genomen van een geliefde dorpsgenoot.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug