Luister
muziek
17 juni 2021 - 06:05
Deel dit artikel:

'Thijs Lip' was de markante 'Veldwachter van Zurrik'

Thijs Liplijn, in Soerendonk beter bekend onder de naam ‘Thijs Lip’, mag je gerust een markant persoon noemen. Hij werd bekend als 'de veldwachter van Zurrik'. Zijn verhaal lees je hier.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Thijs is op 1 november 1922 geboren als zoon van wethouder Toon Liplijn en Nel Schellekens. Thijs was de tweelingbroer van Janus Liplijn. Samen hadden zij nog twee oudere zussen, Marie en Anna en twee oudere broers, Hein en Jan. Het gezin Liplijn woonde op de Molenheide.

Hij wordt vooral herinnerd als ‘de veldwachter van Zurrik’. In stad en dorp worden optochten altijd begeleid door een politieauto. In Soerendonk regelt men dat zelf, geen politie nodig. Daar vervulde Thijs Liplijn decennialang de rol van ‘veldwachter’. Met de dienstfiets met carbidlamp aan de hand opende Thijs elke stoet, compleet in een authentiek veldwachterspak en met grote snor. Die rol was hem op het lijf geschreven en hij genoot er zelf ook zichtbaar van.

De man was getrouwd met Toos Aarts, de oudste dochter uit het kinderrijke gezin van Frenske en Lena Aarts-van Kuijk. Zij bouwden een huis op de Molenheide, naast broer Jan. Thijs woonde in het huis met het hert in de voortuin (zie foto hierboven); Jan woonde links in het huis met de naam ‘Molenheide’.

Zijn lust en zijn leven
Hij verdiende de kost als vrachtwagenchauffeur, eerst bij de ‘SevenUp’ in Maarheeze. Twaalf jaar lang reed Thijs met zijn vrachten door Nederland, België en Duitsland. Hij wist overal de weg. Daarna kon hij aan de slag bij de buitendienst van de gemeente Maarheeze, uiteraard op de vrachtwagen, zijn lust en zijn leven.

Fietsen en rondrijden
Op de gemènte heeft hij gewerkt tot aan zijn pensioen in 1983. Maar Thijs bleef wel fietsen en autorijden. Fietsen over alle paden in de regio. En ’s avonds, samen met Toos, in de auto rondrijden over de hei, naar Putberg of de Achelse Kluis. Soerendonk genoot van Thijs, en hij en Toos genoten van Soerendonk.

‘Veldwachter’ Thijs Liplijn overleed op 22 september 2015 op 92-jarige leeftijd. Toos overleed in 2018.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie