Luister
muziek
14 juli 2021 - 06:03
Deel dit artikel:

Dit is het verhaal achter de Sint-Gertrudiskerk in Maarheeze

Uit oude geschriften is bekend dat er sinds 1223 een kapel in Maarheeze is. Later is de kapel vervangen door een kerk die was toegewijd aan Gertrudis van Nijvel. De oude kerk stond op het huidige oude kerkhof. Het was een vrij eenvoudig gebouw bestaande uit een schip van twee traveeën, een lager koor van drie traveeën die aansloten op het schip, een lager koor van drie traveeën die aansloten op het schip.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Van 1648 tot 1799 was de kerk in handen van de protestanten. De katholieken kerkten in de schuilkerk op het (buitenlands) grensgebied van Weert. In 1909 werd begonnen met de bouw van de huidige kerk. Deze kerk werd gebouwd naar het model van de kerk van Einighausen bij Sittard (L.), ontworpen door architect Franssen uit Roermond.

De stijl is Neoromaans en is gebouwd door de gebroeders De Vries uit Helmond voor de prijs van 35.440 gulden. De parochianen deden zelf het grondwerk en haalden met paard en kar de materialen uit Weert. In 1910 werd de kerk in gebruik genomen, nadat de nog bruikbare inventaris van de oude kerk was over gehuisd.

Elke toren van de kerk is een klok rijk. In de toren aan de kant van Soerendonk hangt de Mariaklok, de grote klok uit 1479. Deze is gemaakt door Gobelinus Moer, stamvader van deze Bossche klokgieters familie. In de toren aan de zijde van de pastorie hangt de Gertrudisklok uit 1601 van Hendrick van der Borch II uit Utrecht.

Binnen in de kerk vind je achter het priesterkoor vijf gebrandschilderde ramen van R. Stroucken uit Roermond. Het hoogaltaar is van 1910, van beeldhouwer J.A. Oor uit Roermond, evenals de communiebank (het huidige altaar) en diverse beelden. De zij-altaren zijn afkomstig uit de oude kerk, evenals de vier beelden in het priesterkoor, de kruisweggroep, de twaalf kerkwijdingskruisjes en twee biechtstoelen.

De preekstoel is gekocht in 1881 van de Catharinakerk in Eindhoven. De kruisweg is in 1920 op triplex geschilderd door de gebroeders Albinus en Paul Windhausen uit Roermond. De beschildering van de kerk is van 1914-1918 door de firma Lommen en zonen uit Roermond.

Heilige Gertrudis
Gertrudis van Nijvel (626-659) was een dochter van Pepijn van Landen (hofmeier van de Frankische koning Dagobert) en diens vrouw Itta. Na de dood van Pepijn stichtte Itta een klooster in Nijvel waarvan zij zelf abdis werd. Na haar dood werd zij opgevolgd door Gertrudis. Zij is de patrones van de parochie. Zij is in België en Nederland altijd vereerd tegen ratten- en muizenplagen. Zij is afgebeeld als abdis met de H. Schrift in haar hand. Tegen haar staf kruipen ratten en muizen omhoog. Je kunt dit zien op het gebrandschilderd raam en het schilderij van Gertrudis op het zij-altaar. In 1869 begon pastoor van Gerwen met het wijden van water ter ere van H. Gertrudis, tegen ‘ratten, muizen en ander schadelijk gedierte’ Door de mensen ‘Muuzewater’ genoemd. Vanaf dat jaar werd Maarheeze een bescheiden bedevaartsoord ter ere van de H. Gertrudis. Honderd jaar later, in 1969 werd in Maarheeze een carnavalsvereniging opgericht, die men de naam ‘Muuzevangers’ gaf. 

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie