Luister
muziek
19 juli 2021 - 06:00
Deel dit artikel:

Jacques Smits heette in de volkmond 'de notaris'; dit is zijn verhaal

Het bericht van het overlijden van Jacques Smits op 13 januari 2011 ging in Budel al snel rond: ‘De notaris is overleden’. Jacques was een echte dorpsnotaris. Ook nadat hij in 1981 zijn loopbaan beëindigd had, bleef hij toch voor iedereen ‘de notaris’, een erenaam. Dit is zijn verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Jacques Antoine Marie Smits werd op 13 mei 1914 geboren in Terneuzen. In 1944 trouwde hij met Clasine Verschuuren. Zij kregen negen kinderen. Jacques Smits studeerde aan het Canisiuscollege in Nijmegen. Na enkele jaren als belastinginner werkzaam te zijn geweest, ging Jacques in 1949 in Middelburg aan de slag als kandidaatnotaris.

In 1955 nam hij in Budel het kantoor van notaris Theo Hermans over. Jacques kocht de woning Nieuwstraat 42 van Hermans en had op dat adres ook zijn kantoor. De notarispraktijk kwam tot grote bloei. In januari 1981 vierde notaris Jacques zijn 25-jarig ambtsjubileum.

Gedurende zijn notariaat in Budel zijn velen bij Jacques op kantoor geweest voor aktes, boedelscheidingen, testamenten enzovoort. Verenigingen en instellingen konden ook bij Jacques terecht; hij hielp en adviseerde met het opstellen van statuten. Dat gold zeker ook voor de heemkundekring, waarbij hij jarenlang betrokken was.

Eremedaille

Notaris Jacques was een beminnelijk mens. Niet voor niets werd hij bij zijn afscheid van het notariaat eind 1981 onderscheiden met de eremedaille van de gemeente Budel.
Na het beëindigen van zijn loopbaan kregen notaris Jacques en zijn echtgenote vrije tijd om te genieten van de natuur. Ook de heemkundekring droegen zij een warm hart toe. Het echtpaar Smits-Verschuuren verhuisde naar de Heesakkerweg, het notariskantoor werd overgenomen door notaris Harry Derks. In 1998 werd Derks opgevolgd door notaris Op de Laak.

Overlijden

In 2002 namen Jacques en Clasine hun intrek in Verzorgingscentrum Marishof in Maarheeze. Jacques overleed daar op 13 januari 2011 op 96-jarige leeftijd. ‘De notaris’ kreeg zijn laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats in Budel bij zijn echtgenote Clasine, die in 2006 overleed, en hun overleden kinderen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie