Luister
muziek
16 augustus 2021 - 06:18
Deel dit artikel:

Na 48 jaar gezelligheid ligt café Bie Maoske er nu al decennia verlaten bij

Zondagavond 11 maart 2001, klokslag 12 uur ging de knip op café 'Maoske' in Soerendonk. Enige tijd later kwam het pand leeg te staan. In dit artikel een terugblik naar de historie van dit café en naar de kastelein Frans Maas, die hier vele jaren de tap liet gaan.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Frans Maas (1921-2000) stond in Soerendonk vooral bekend als de uitbater van café De Hoop in de Dorpsstraat. Toen Frans in 1953 dit café overnam, veranderde de naam al snel in de naam ‘Bie Maoske’.

Frans werd op 4 juni 1921 in Soerendonk geboren als zoon van Cöpke Maas en Nelleke Gubbels. Het gezin telde negen kinderen en woonde op de Beek, nu Damenweg 9. Frans trouwde in 1948 met Gusta Duisters (1923-1978). Zij kregen vier kinderen: Jos, Nellie, Bertha en Jaco (zoon Jaco exploiteerde op het Jan Maasplein van 1977 tot 2019 zijn Jaco’s Patatkraam).

Moeder Gusta was vertrouwd met het kasteleinsvak want zij was een dochter van Sjef Duisters en Bertha Coone die ook een café hadden: het café van de Kernel in de Heikant in Budel. Frans en Gusta namen in 1953 café De Hoop over. Hij werkte overdag bij Philips in Maarheeze, dus was het café veelal het terrein van Gusta. Frans stond ’s avonds en in het weekend achter de toog. Het was nog een echt bruin dorpscafé waar de tijd had stilgestaan. Het interieur veranderde nauwelijks, een kleine bar met krukken, enkele tafels met stoelen en natuurlijk een biljart. Voor gezelligheid was niet veel nodig.

Overlijden en einde café

Frans was lid van veel verenigingen die allemaal zijn café als thuisbasis hadden. Daarbij nam de in 1918 opgerichte toneelvereniging Sint Nicolaas bij hem een bijzondere plaats in. Toen Gusta in 1978 vrij plotseling overleed kwam Frans er alleen voor te staan; met de steun van zijn dochter Bertha zette hij het café voort. In het jaar 2000 werd Frans ziek en overleed dat jaar op 30 november op 79-jarige leeftijd. Op 11 maart 2001 ging de deur van café Bie Maoske na 48 jaar op slot. Anno 2021 staat het pand er jammer genoeg nog steeds verlaten en inmiddels verkommerd bij.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie