Luister
muziek
27 augustus 2021 - 06:02
Deel dit artikel:

Hoe zijn de straatnamen in onze gemeente onstaan?

Vanaf het moment dat mensen op een vaste plek gingen wonen, is de behoefte ontstaan om anderen te kunnen vertellen waar die woonplaats was. In eerste instantie waren dat hele lange beschrijvingen, maar vanaf de middeleeuwen werden die beschrijvingen steeds verder ingekort tot benamingen die we vandaag nog steeds gebruiken. Vaak zijn plaatsnamen geïnspireerd op de natuurlijke omstandigheden ter plaatse.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Rond 1250 is tussen Maarheeze en Soerendonk kasteel Cranendonck gebouwd. Het kasteel werd vernoemd naar de natuurlijke omstandigheden ter plaatse (‘kraan’ van kraanvogel en ‘donk’ van heuvel). De naam van onze fusiegemeente is vervolgens weer gebaseerd op de naam van dat kasteel.

Later dan de plaatsnamen zijn straatnamen ontstaan. Die namen zijn vaak gebaseerd op de functie van de straat (Hoofdstraat), verwijzend naar een gebouw dat er staat (Kerkstraat, Schoolstraat, Molenstraat), verwijzend naar de ligging (Heikant, Berg) of verwijzend naar een nabijgelegen plaats (Maarheezerweg, Buulderweg). Ook zijn straten vernoemd naar personen (Gebroeders Looijmanslaan, Burgemeester Van Houtstraat, Van Schaiklaan).

Later werden straatnamen van nieuwbouwwijken vaak gebaseerd op een thema, bijvoorbeeld vogels of bloemen. Pas in 1851 werd in de gemeentewet vastgesteld dat straatnamen officieel moesten worden vastgesteld en vanaf die tijd werden ook straatnaambordjes geplaatst.

Oude artikelen

Van begin 1983 tot begin 1988 zijn achttien artikelen over straatnamen verschenen in zeventien nummers van de Aa-kroniek van de Heemkundekring De Baronie van Cranendonck. Deze artikelen, geschreven door Harrie Jaspers en Jac. Biemans, geven interessante informatie over het ontstaan van straatnamen in onze dorpen en over een aantal bewoners. Het eerste deel hiervan vind je HIER.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie