Luister
muziek
7 september 2021 - 05:51
Deel dit artikel:

Heemkundekring biedt uniek kijkje op jouw huis: welk gebouw stond er door de jaren heen?

Tijdens de Open Monumentendagen in Cranendonck presenteert Heemkundekring De Baronie van Cranendonck een interessante nieuwe bron voor de gemeente. Deze maakt het mogelijk te kijken welk gebouw er vanaf 1832 op een plek in de gemeente Cranendonck stond en wie daarvan de eigenaar was in de loop van de tijd.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Leden van de Werkgroep Kadaster en Genealogie geven uitleg bij deze nieuwe toepassing op zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur in het Schepenhuis op de Markt in Budel.

Jarenlang is de werkgroep kadaster van de heemkundekring al doende om historische kaarten te digitaliseren en de bijbehorende eigendomsgegevens in de computer in te voeren. Inmiddels zitten alle dorpen van Cranendonck vanaf 1892 in het systeem. Aan de kleur van een stuk grond kun je het gebruik zien: bouwland, weiland, heide, erf, bos, water enzovoort. Alle gebouwen zijn weergegeven naar de situatie van het begin van het kadaster in 1832.

Sinds kort zijn ook de stamboomgegevens van de heemkundekring aan het systeem gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk ook het gezin en de nakomelingen tot in onze tijd (voor zover openbaar) van de eigenaar van 1832 te volgen. Ook kun je hiermee het eigendom van jouw Cranendonckse voorouders in beeld krijgen.

Maquette en gidsen

In het Schepenhuis is verder de grote historische maquette van Budel anno 1832 te bewonderen. Gidsen van de heemkundekring geven in Budel en Maarheeze ook een korte rondleiding met toelichting waarbij langs de opengestelde locaties wordt gelopen. Heemkundekring De Baronie van Cranendonck nodigt je uit om kennis te maken met dit interessante programma vol historische gegevens uit Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel, Maarheeze en Soerendonk. Voor meer informatie kijk je op openmonumentendagcranendonck.nl.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie