Luister
muziek
17 september 2021 - 12:41
Deel dit artikel:

Heemkundekring gaat in bijzondere gebied van Looserplas wandelen

Op zondag 19 september gaan de natuurvrienden van heemkundekring De Baronie van Cranendonck wandelen in natuurgebied De Looserplas in Budel-Dorplein.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

De Looserplas, wel eens abusievelijk naar het zuidelijker gelegen ven De Hoort genoemd, werd in april 2018 open gesteld voor publiek. Het is eigendom van Nyrstar, staat onder beheer van Natuurmonumenten en is ontstaan als afgravingsplas. Galloway-runderen, oorspronkelijk afkomstig uit Schotland, grazen binnen de afrastering. Ze eten behalve gras ook jonge scheuten van bomen en struiken.

De zinkfabriek is in 1892 opgericht door de gebroeders Emile en Lucien Dor. Een aantal jaren geleden is men na uitvoerig overleg met allerlei instanties overgegaan tot het uitdiepen van het gebied om zo goedkoop zand te winnen voor de afdekking van de jarosietbekkens op het terrein van de zinkfabriek. Hieruit is een prachtig natuurgebied ontstaan dat al snel door de Budel-Dorpleiners voorheen ‘de Côte Dor’ genoemd werd; prachtig blauw water met mooie zandstranden. Er zijn veel bomen aangeplant en al snel leek het een natuurlijke plas.

Het natuurgebied werd in 2017 door eigenaar Nyrstar afgesloten na de verdrinkingsdood van een zwemmer. Het gebied is opnieuw opengesteld in juni 2018, nadat een beheerovereenkomst met Natuurmonumenten is afgesloten. Ook heeft het toen de naam Looserplas gekregen. Deze naam is, op voordracht van de heemkundekring, aangenomen. Het gebied is onderdeel van het grote natuurgebied Kempenbroek. Het ligt aan de Hoortweg.

Hondenlosloopgebied

De natuurbeheerder heeft Galloway-runderen in het gebied uitgezet en er is een zes hectare groot hondenlosloopgebied ingericht. Aan de zuidzijde staan in de zomer honderden plantjes zonnedauw; een rood vleesetend plantje. In dit nieuwe gebied zijn nog niet zoveel aparte vogelsoorten gesignaleerd. Wel hebben zich al diverse eenden, de zwarte mees en kuifmees laten zien.

Meewandelen

De wandelaars vertrekken zoals elke derde zondag van de maand om 09.30 uur vanaf het parkeerterrein bij het Schepenhuis in Budel. Lidmaatschap van de Heemkundekring is daarvoor niet vereist.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie