Luister
muziek
12 oktober 2021 - 09:39
Deel dit artikel:

Lezing over 'de hel van Brüx' in De Schakel in Budel-Dorplein

Er komt een lezing door Leny Crins-Probst op dinsdag 26 oktober, om 20.00 uur in zaal De Schakel in Budel-Dorplein. Hierin vertelt zij over 'de hel van Brüx', een krijgsgevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Alois Probst is in 1917 geboren in Tegelen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is hij dienstplichtig militair. Gedurende 646 dagen (van 1943 tot 1945) is hij prisoner of war (krijgsgevangene), voornamelijk in ‘de hel van Brüx’. Na zijn behouden thuiskomst legt hij dit verblijf uitvoerig en bijzonder beeldend vast op schrift; een aangrijpend verhaal.

Alois Probst maakt deel uit van een groep van ongeveer 1200 Nederlandse krijgsgevangenen die in de zomer van 1943 terechtkomen in Brüx in Tsjecho-Slowakije. Ook Toon Roost (1917 tot 2000) van de Poelderhof in Budel-Schoot en Ties van der Putten (1917 tot 1986) uit Budel werden in Brüx tewerkgesteld. Het verhaal van Alois Probst loopt grotendeels parallel met wat hen overkwam.

In haar lezing verhaalt zij ook kort over deze beide jongens uit ons heemgebied. Ze worden ondergebracht in een gigantisch internationaal complex van kampen met meer dan 30.000 gevangenen. Gedurende ongeveer twee jaar worden ze tewerkgesteld in de Sudetenländische Treibstoffwerke Hermann Göring. Hier worden uit bruinkool onder andere benzine en olie gefabriceerd voor het leger. Met name de vele bombardementen van de westelijke geallieerden op dit bedrijf en de allerbelabberdste omstandigheden waarin de gevangenen moeten zien te overleven, maken dit verblijf legendarisch. Terecht dan ook de benaming ‘de hel van Brüx’.

Boek en presentatie

Alois’ dochter Leny Probst en haar echtgenoot Jacques Crins gaan jaren later, daartoe aangezet door de grote vraag naar informatie door nabestaanden van slachtoffers, op zoek naar de achtergronden. Ze bezoeken archieven en Leny verwerkt literatuur, documenten, foto’s, dagboekfragmenten, tal van aantekeningen, brieven en tekeningen van slachtoffers tot een boek. Hun zoektocht voert tevens naar Tsjechië, onder andere naar de archieven van de Sudetenländische Treibstoffwerke, het huidige Unipetrol. In Tsjechië wacht hen een warm welkom met verrassende ontdekkingen. Het door Alois Probst opgetekende verhaal, aangevuld met interessante wetenswaardigheden en achtergronden bij de oorlog, heeft geleid tot het boek en deze presentatie van Leny.

Leny Crins Probst

Leny Crins-Probst was gedurende veertig jaar lerares op basisschool St-Jozef in Tegelen. Na haar afscheid heeft ze als medeauteur meegewerkt aan het boek Eeuweling vertel eens. Een overzichtswerk bij het honderdjarige jubileum van het schoolgebouw in 2016. Na jarenlang intensief onderzoek, publiceerde ze het boek Eindstation de hel van Brüx in 2018. Sinds mei 2019 is Leny verbonden aan het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden van waaruit zij presentaties verzorgt. Bijzonder hierbij is dat ze veelvuldig verzoeken krijgt voor Duitstalige spreekbeurten op de Duitse oorlogskerkhoven van Lommel (België) en Ysselsteyn (Noord-Limburg).

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie