Luister
muziek
17 oktober 2021 - 16:06
Deel dit artikel:

Dit is het verhaal van de kloosterkapel aan de Kapelstraat in Budel

In 1854 kwamen drie Zusters van Liefde van Tilburg naar Budel. Zij namen de intrek in een voor hen gebouwd huis der Liefdadigheid, de school en de kapel. Dit is het verhaal van de prachtige kloosterkapel aan de Kapelstraat in Budel.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Het kapelletje dat gebouwd was, was echter slechts een lokaal dat als zodanig werd gebruikt. In 1876 verrijst een echte, maar tijdelijke, kapel. In 1877 wordt deze verrijkt met een kruisweg. Korte tijd later is de kapel echter te klein en enigszins bouwvallig.

Er komen veel giften binnen om een nieuwe kapel te bouwen. In 1891 wordt de noodkapel afgebroken en op 18 maart 1891 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe neogotische kloosterkapel op de plaats van de oude. Op 17 april, ruim een maand na de aanvang van het werk, legde pastoor Van Bergen van Budel de nog bewaarde eerste steen van het gebouw. Na een voorspoedige bouw wordt de kapel op 18 november van dat jaar in gebruik genomen. De inmiddels opgeknapte kruisweg wordt opgehangen in de nieuwe kapel evenals een klok in de toren. De verdere aankleding wordt bekostigd uit giften in geld en in natura, zo wordt onder andere een nieuw altaar geschonken.

In 1920 vergrootte men de kapel en de refter en kwam er een ruimte voor de rector. De kapel werd in 1964 opnieuw verbouwd en kreeg in 1968 een opknapbeurt waarbij onder meer een nieuwe vloer werd aangebracht. In de kloosterkapel bevinden zich zestien vensters met gebrandschilderd glas, gevat in lood. De meeste hiervan maken onderdeel uit van de oorspronkelijke, in 1891 nieuwgebouwde kloosterkapel. Bij de uitbreiding in 1920 werden bestaande ramen aangepast, vervangen, uitgebreid en vernieuwd. Drie vensters in het, in 1920 aan de kapel toegevoegde bouwdeel, hebben afmetingen die afwijken van de vensters uit de oorspronkelijke kapel. Aan de hand van oude foto's van een kerkraam uit het koor van de oude Gertrudiskerk van Maarheeze kon worden vastgesteld dat een van deze drie afwijkende vensters afkomstig is van de in 1911 gesloopte Maarheezer kerk.

De zusters verlieten het huis in 1988, het werd daarna een verzorgingshuis. De kapel is vervolgens in gebruik als dagkapel van de parochie O.L. Vrouw Visitatie en was tot eind 1999 bij ‘Die Deutsche Katholische Militärgemeinde Budel NL’ op zon- en feestdagen in gebruik als ‘Klosterkerk’.

Huidige plannen en toekomst

Daarna is de kapel verkocht. De huidige eigenaar wil het gebouw na de noodzakelijke renovatiewerkzaamheden weer openstellen voor de gemeenschap. Het zal een 'huis van ontmoeting' blijven zoals het oorspronkelijk bedoeld is. De precieze invulling is nog niet bekend, maar in elk geval zal het pand aan de buitenzijde ongewijzigd blijven en aan de binnenzijde zullen diverse stijlelementen met ‘oog’ voor de historie behandeld worden. Het streven is om het gebouw omstreeks 2024 weer in gebruik te nemen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie