Luister
muziek
23 februari 2022 - 15:48
Deel dit artikel:

Wiel Peerlings, mensen laten lachen en genieten was de drijfveer achter zijn tonpraatcarrière

In Soerendonk (en ook wel daarbuiten) stond Wiel Peerlings bekend onder de naam ‘de Peer’. Vrijwel zijn hele leven stond in het teken van de humor. "Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd", was zijn levensmotto. Mensen laten lachen en genieten was de drijfveer achter zijn jarenlange tonpraatcarrière.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Wiel Peerlings werd op 18 oktober 1932 in Soerendonk geboren als zoon van Harrie Peerlings en To van de Mortel. Het gezin telde acht kinderen: Lies, Wiel, Nel, Tjeu, Drien, Ald, Toon en Mietje. Wiel trouwde met Annie Roost. Rond 1950 hield Wiel op een feestje zijn eerste voordracht. Daarna werd hij regelmatig gevraagd voor een optreden, ook buiten Soerendonk. En later trad hij op voor volle zalen met zijn zelfbedachte creaties zoals de Belse Commies, Tante Kaat, zuster Petercelia, Peer van het bejaardenhuis of Meneer Pastoor. Wiel won driemaal het Brabants Kampioenschap Tonpraoten. In 1966 was hij Prins Wiel d’n Urste van CV De Roesdonkers.

Gilde en Rabobank

Ook was Wiel Peerlings ruim een halve eeuw gildebroeder bij het Soerendonkse Sint-Jansgilde, waarbij hij twee keer een bestuursfunctie bekleedde. Tijdens zijn werkzame leven was hij verzekeringsagent bij de Rabobank.

Tweede Wereldoorlog

Wiel was zeer geïnteresseerd in alles wat te maken had met de Tweede Wereldoorlog. Daarover gaf hij gastlessen op de basisscholen. Dankzij de daarbij gebruikte attributen waren dat vaak onvergetelijke lessen. Ook werkte hij mee aan boeken over de Cranendonckse oorlogsgeschiedenis en Cranendonckse Indië- en Nieuw-Guineaveteranen.

Verder heeft Wiel Peerlings zich hard gemaakt om het plein tegenover de kerk Sint Jan Onthoofding in Soerendonk te vernoemen naar de overleden Soerendonkse Indiëganger Jan Maas; en met succes: in 2001 kreeg het de naam ‘Jan Maasplein’.

Orde van Oranje-Nassau

Voor zijn verdiensten werd Wiel Peerlings onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau. ‘De Peer’ overleed op 23 december 2020 op 88-jarige leeftijd. Hij werd met gilde-eer in Soerendonk begraven.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie