Luister
muziek
4 mei 2022 - 15:53
Deel dit artikel:

Toon (Tuntje) Ras was bekend dorpsfiguur en verenigingsman in Budel

Toon Ras was een bekend dorpsfiguur en verenigingsman in Budel. Vanwege van zijn kleine gestalte werd hij meestal 'Tuntje' genoemd.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Toon werd geboren op 6 juli 1909 in het gezin van leerlooier Peter Ras en Margo van de Leur. Het was het tweede huwelijk van vader Ras. Het gezin telde vier kinderen: Adriën, Jo, Jeannette en Toon, de jongste. Toon werkte als ambtenaar bij de afdeling bevolking van de gemeente Budel.

Velen in Budel kennen Tuntje Ras als het 'chocolaode menneke' omdat hij erg van chocola hield en dit ook uitdeelde aan kinderen en personeel van de gemeente. Hij werd weleens het geheugen van Budel genoemd. Vaak gebruikte hij het gezegde: "D'r is mar ieën Buul, en da zien willie."

Toon Ras was in de kost bij zijn zus Jeannet Corsten-Ras en later bij Huub van Winkel op het adres Nieuwstraat 20, vroeger drogisterij ‘Het Witte Huis'.

Secretaris

Tuntje nam veelvuldig deel aan het verenigingsleven en de enige functie die hij daarbij wilde hebben, was het secretariaat; hij was onder andere jarenlang secretaris van de heemkundekring. Toon was overal secretaris van, zeker van de harmonie, dat sprak aan, en ook van de toneelvereniging die oorspronkelijk een onderdeel vormde van de harmonie. Zo heeft Toon Ras ook nog meegewerkt aan de samenstelling van het boekje ‘Budel, Budel-Schoot en Budel-Dorplein in oude ansichten’, waarbij zijn kennis van het oude Budel zeer goed van pas kwam.

Overlijden

Toen Toon 65 jaar was, verhuisde hij naar het bejaardenhuis en ging er prat op dat hij alle kosten zelf kon betalen. Tuntje overleed op slechts 67-jarige leeftijd in het bejaardenhuis van Budel, op 16 augustus 1976.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie