Luister
muziek
9 juni 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

Heemkundekring voegt 200 jaar oud bidprentje toe aan archief

Lange tijd was het dubbel-bidprentje uit 1844 van het echtpaar Andreas van der Sanden en Maria van Someren het oudste bidprentje in het rouwarchief van de Werkgroep Genealogie van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck. Door diverse schenkingen van prentjes staat dit bidprentje nu niet meer op de eerste plaats. Het oudste bidprentje in het rouwarchief is momenteel het prentje van de Budelse pastoor Wilhelmus Habraken. Hij overleed in 1822, daarmee is dit gedachtenisprentje 200 jaar oud.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Wilhelmus Habraken werd op 4 december 1770 geboren en gedoopt in Woensel. Hij was een zoon van Hendrik Habraken (Haebraecken) en Maria de Greef. Vader Habraken was koopman en burgemeester van Eindhoven in 1788 en 1789. Wilhelmus Habraken volgde zijn priesterstudie in Leuven (België). In 1808 werd hij pastoor in Budel als opvolger van de uit Leende afkomstige pastoor Johannes Mack.

Nieuwe pastorie

Van de Budelse periode van pastoor Habraken is niet veel bekend. Hij hield geen parochieboek (memoriale) bij. Pastoor Habraken woonde op de oude pastorie die gelegen was bij de schuurkerk in de huidige Nieuwstraat ter hoogte van het Rasplein. Die pastorie werd gebouwd in 1598 onder pastoor Jac Boudewijns. Pas in 1855 worden de eerste plannen gemaakt en grond gekocht voor de bouw van een nieuwe pastorie bij de huidige parochiekerk in de Kerkstaat. Daar gaan nog enige jaren overheen, want pas in 1864 wordt de toenmalige pastoor Timmermans ‘gemagtigd de oude pastory te verkopen’. Dan wordt in 1865-1866 de nieuwe pastorie gebouwd.

Jachtlust

Na een wachttijd van enkele jaren wordt de oude pastorie in de Dorpsstraat uiteindelijk in 1870 definitief verkocht. Van latere bewoners kreeg het pand de naam ‘Jachtlust’. Van 1946 tot 1961 was hier het postkantoor gevestigd. In 1965 werd het pand afgebroken om plaats te maken voor het Rasplein.

Zaken niet op orde

Pastoor Wilhelmus Habraken overleed op 51-jarige leeftijd in Budel op 19 maart 1822. Hij was ruim veertien jaar pastoor van de parochie O. L. Vrouw Visitatie in Budel. Habraken wordt dan opgevolgd door pastoor Walterus van Heesbeen. Bij aanvang van zijn pastoraat schrijft pastoor Van Heesbeen in het parochieboek: "In Maart 1822 hier als pastoor gekomen zijnde, heb ik eene verwarde boel gevonden, om reden ik niet vinde op welke wijze dat mijne voorzaat met het Kerkbestuur of Kerkmeesters gehandeld of gerekend heeft." De parochiële zaken waren dus niet helemaal op orde. Jammer dat er geen verdere gegevens bekend zijn over pastoor Wilhelmus Habraken. Zijn graf is niet meer aanwezig op het parochiekerkhof in Budel. Gelukkig hebben we zijn bidprentje nog.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie