Luister
muziek
9 juni 2022 - 09:42
Deel dit artikel:

Zo is Cranendonck gevormd: lezing over geschiedenis van onze dorpen

Jac. Biemans, voorzitter van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck, houdt een lezing over de geschiedenis van deze gemeente. Dat doet hij op 23 juni in het Cantinetheater in Budel-Dorplein. Het wordt een geïllustreerd overzicht van de hoofdlijnen van de geschiedenis van Cranendonck en hij doet dat onder de titel 'Cranendonck van heerlijkheid tot gemeente'.

cranendonck24
  / Redactie
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Voor het eerst sinds de lezingen van meester S.H. Winkelmolen in de jaren zestig wordt op basis van recent onderzoek en met veel nooit eerder vertoonde beelden een overzicht in hoofdlijnen gegeven van onze lokale geschiedenis.

Bijzondere geschiedenis

De historie van Cranendonck biedt een onwaarschijnlijke afspiegeling van een belangrijke rij personen uit de algemene geschiedenis. De oudste geschreven gegevens over ons gebied gaan terug tot de achtste eeuw. Ze hebben betrekking op Budel, dat behoorde tot het bezit van Frankische koningen. Het Mariakapittel in Aken had ruim acht eeuwen zeggenschap over de kerkelijke goederen in Budel.

De wereldlijke rechten kwamen in handen van de heer van Cranendonck, vanaf de zestiende eeuw was dat de familie van Oranje-Nassau. De dorpen Budel, Maarheeze, Soerendonk en Gastel maakten uiteindelijk de Baronie van Cranendonck uit. De Borgh, het versterkte huis van de heren van Aken in Budel en het kasteel Cranendonck in Soerendonk symboliseerden de lokale macht.

In de 19de eeuw kwam het landgoed Cranendonck in particuliere handen en ontstonden de gemeenten. In 1997 werden de gemeenten Budel en Maarheeze samengevoegd en kreeg de nieuwe gemeente de historische naam Cranendonck.

Spreker

Jac. Biemans studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij in 1992 cum laude afstudeerde op de Nederduits-hervormde gemeenten Budel-Gastel en Maarheeze-Soerendonk van 1648-1795. Sindsdien is hij werkzaam in het archiefwezen en volgde hij opleidingen tot Hoger Archiefambtenaar aan de Rijksarchiefschool in Den Haag en tot communicatiemedewerker bij Van der Hilst in Amersfoort. Sinds 1999 werkt hij bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, afdeling Erfgoed, als medewerker PR en Educatie. In zijn vrije tijd is hij actief bij diverse culturele organisaties, waaronder Heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

Datum: donderdag 23 juni 2022
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Cantinetheater, Hoofdstraat 80, Budel-Dorplein
Entree: Gratis voor leden, niet-leden betalen 2,50 euro

Hieronder zie je een stuk tekst over Budel, uit het jaar 779.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie