Luister
muziek
8 juli 2022 - 05:49
Deel dit artikel:

'Mister Kraanvogels' Tinus van Mierlo: eerste Zurriker die 100 mocht worden

Op 13 augustus 2009 viel Tinus van Mierlo uit Soerendonk de eer te beurt om 100 jaar te worden. Voor zover bekend is Tinus de eerste Zurriker die deze respectabele leeftijd mocht bereiken. Dit is zijn verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Tinus van Mierlo werd op 13 augustus 1909 in Soerendonk geboren als zoon van Tuum en Nel van Mierlo-Heesterbeek. Vanwege de vele naamdragers Van Mierlo gingen de kinderen uit dit gezin door het leven met de aliasnaam ‘van Nelle’, de naam van hun moeder. Het grote gezin Van Mierlo woonde in de Zitterd.

In deze boerderij was ook een café (‘het café van Nel van Tuume’) en winkeltje gevestigd. Die moesten de inkomsten een beetje opschroeven. Na de lagere school was er in het gezin geen geld voor een vervolgstudie, er moest gewerkt worden, zo ook door Tinus. Uiteindelijk kwam hij terecht in de buitendienst van de gemeente Maarheeze. Daar is hij tot zijn pensioen in 1974 gebleven. Tinus trouwde in 1939 met Toke Sonnemans (1907-1974); samen kregen zij acht kinderen.

Mister Kraanvogels

Tinus van Mierlo staat in Soerendonk bekend als ‘mister Kraanvogels’. Hij heeft tweemaal aan de wieg gestaan van het voetbal in Soerendonk. In 1926 was hij een van de oprichters van V.V. De Kraanvogels en in 1946, na de Tweede Wereldoorlog, werd deze voetbalclub opnieuw opgericht en Tinus was daar weer bij. Hij was binnen de club multifunctioneel: spits, keeper, terreinknecht, grensrechter, bestuurslid en penningmeester. Tot op hoge leeftijd stond hij langs de lijn zijn spelers aan te moedigen. Voor zijn verdiensten kreeg hij diverse onderscheidingen.

Overlijden

Tinus genoot lange tijd een goede conditie. Pas in 2008 verhuisde Tinus van Mierlo naar zorgcentrum Mariënburght in Budel. Daar vierde hij in 2009 zijn honderdste verjaardag. Tinus overleed op 21 april 2011, 101 jaar oud.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie