Luister
Live
22 augustus 2022 - 10:38
Deel dit artikel:

Dit jaar wordt voor zeventigste keer bevrijding van Cranendonck herdacht

In het derde weekend van september, om precies te zijn op zaterdag 17 september, zal voor de zeventigste keer de bevrijding van Cranendonck herdacht worden.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Was herdenking voorheen een onderdeel van de Weerter Fakkelestafette, de laatste vijf jaar wordt de herdenking verzorgd door de Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck.

Het doel van de herdenking is tweedelig: enerzijds wordt eer gebracht aan hen die ons de vrijheid hebben teruggegeven en zeker aan hen die deze strijd met hun leven betaald hebben. Anderzijds willen ze mensen attent maken dat we aan onze vrijheid moeten blijven werken.

Acht monumenten

In Cranendonck herdenken we bij acht monumenten. Op elke plek wordt het bevrijdingsvuur (dat in de Onze Lieve Vrouwe Visitatie-kerk bewaard wordt) ontstoken, is er één minuut stilte, wordt The Last Post geblazen, worden bloemen gelegd, is er een toespraak en wordt een gedicht voorgelezen door een schoolkind.

Schoolkinderen uit groep 8 worden nauw betrokken bij de herdenkingen. In de weken voorafgaand aan de herdenking krijgen scholen de gelegenheid om mee te doen met een gastles. Daarin gaat het over oorlog, vrede en vrijheid. Ook is er een veteraan aanwezig die vertelt over zijn ervaringen.

Jubilaris

Ger Barents is al die zeventig jaar betrokken bij de herdenkingen. Beginnend als atleet in 1953 werd hij later bestuurslid en groepsleider binnen de organisatie. Tegenwoordig vervult hij de taak van ambassadeur. Het is zijn taak toe te zien op het reilen en zeilen van alle facetten van de herdenking. Zie het maar als een controleur die boven het geheel staat.

In de komende weken volgt meer berichtgeving over de herdenkingen in Cranendonck.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug