Luister
muziek
12 oktober 2022 - 09:48
Deel dit artikel:

Jan van der Vleuten kreeg na decennia meerdere bijnamen als pastoor in Maarheeze

Pastoor Jan van der Vleuten was gedurende 25 jaar pastoor van de parochie Sint Gertrudis van Maarheeze, van 1949 tot 1974. Hij werd 'de Vleut' genoemd. Dit is zijn verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Hij werd in Best geboren op 1 november 1901 als zoon van Adrianus van der Vleuten en Joanna Maria de Wert. Vader Van der Vleuten was hoofd van de school in Best. In 1916 ging Jan als student naar het Klein Seminarie Beekvliet in St. Michielsgestel en in 1918 naar het Groot Seminarie in Haaren.

Na zijn priesterwijding in 1928 was hij in enkele parochies kapelaan tot hij in 1949 benoemd werd tot pastoor in Maarheeze als opvolger van pastoor Grips. Pastoor Van der Vleuten had een zwakke gezondheid, maar aanvaardde zijn benoeming toch, omdat Maarheeze op dat moment maar een kleine parochie was. In de volksmond noemden zijn parochianen hem ‘de Vleut’.

Jan Zwaai

Hij was nog een ouwerwetse dorpspastoor, zoals in die tijd nog gewoon was met priesterstoga, een rij knoopjes van de hals tot aan de voeten en een zwarte bonnet. De fiets was zijn vervoermiddel. En omdat hij al fietsend door Maarheeze altijd naar iedereen zwaaide, noemde men pastoor Van der Vleuten al gauw ‘Jan Zwaai’.

Van er Vleuten begon zijn pastoraat met kleine reparaties aan het kerkgebouw en de pastorie. In 1950 werd het orgelfonds opgericht waarin parochianen een bijdrage konden storten. Bij gelegenheid van het zilveren priesterjubileum in 1953 bracht de parochie een bedrag van 2.500 gulden bij elkaar voor het orgelfonds. Toen kon een tweedehands orgel, afkomstig uit het groot seminarie in Roermond, aangeschaft worden.

40-jarig jubileum

Het Tweede Vaticaansconcilie liet zich ook in Maarheeze gelden. Vanaf 1964 worden door pastoor Van der Vleuten de heilige missen in het Nederlands gelezen met het gezicht naar de parochianen. In 1968 vierde ‘de Vleut’ zijn veertigjarig priesterjubileum en werd als parochiecadeau in de kerk een geluidsinstallatie aangelegd.

Overlijden

Op 20 december 1974 overleed pastoor Jan van der Vleuten op 73-jarige leeftijd in het Dijkzichtziekenhuis in Rotterdam. Pastoor ‘Jan Zwaai’ werd begraven op het oude kerkhof in Maarheeze.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie