Luister
muziek
5 november 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

Petra Brandts was ereburger en eerste politieke vrouw in Budel

Petra Brandts-Kramer wordt door velen herinnerd als eerste politieke vrouw in Budel, daarna als voorzitster van de Bond van Ouderen in Budel en tot slot als beschermvrouwe van het Senioren Orkest Cranendonck.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Petra werd in Budel geboren op 22 maart 1934 als dochter van het echtpaar Pieter Kramer en Geertje Lourens uit Friesland (Geertje Lourens was benoemd tot vroedvrouw in Budel). Het gezin Kramer telde zeven kinderen waarvan Petra het vijfde was. Het gezin woonde in de Doctor Ant. Mathijsenstraat, eerst op nummer 20, later op 22. Beide panden vielen rond 1990 onder de slopershamer ten behoeve van de bouw van een nieuw winkelpand van supermarkt Albert Heijn.

De politiek in

In 1957 trouwde Petra Kramer met de Budelse onderwijzer Philip Brandts (1927-2010). Als schoonheidsspecialiste had Petra een winkeltje aan huis en werd lid van de Budelse Middenstandsvereniging. Zo rolde zij de politiek in. In 1970 kwam ze in de gemeenteraad; in 1978 werd ze in het diepe politieke water gegooid en werd wethouder en loco-burgemeester. Na een wethouderschap van tien jaar nam Petra Brandts op 19 januari 1989 afscheid van de politiek. Zij werd benoemd tot ereburger van de gemeente Budel.

Het verenigingsleven in

Maar Petra Brandts was geen vrouw om stil te zitten. Zij bekleedde diverse bestuursfuncties bij verenigingen. Zo nam zij in 1998 de voorzittershamer van KBO Budel op. Met deze vereniging vierde zij in 2006 het veertigjarig jubileum en werd ze benoemd tot erelid.

Beschermvrouwe

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat Petra beschermvrouwe was van het Senioren Orkest Cranendonck. Met ondersteuning en goedkeuring van de KBO Budel werd in 2002 het SOC opgericht. In 2007 wordt Petra beschermvrouwe van het SOC en die titel heeft zij gedragen tot haar overlijden in 2017. In deze functie zag zij voor zichzelf een kans weggelegd om iets te betekenen in de vorm van aandacht voor zieken, condoleancebezoek en aanwezigheid bij bijzondere gelegenheden. Uit haar belangstelling voor het SOC en haar oprechte betrokkenheid bij alles wat er speelde binnen het SOC bleek wel dat zij een échte beschermvrouwe was.

Overlijden

Gezondheidsproblemen maakten het noodzakelijk dat Petra begin 2017 naar verzorgingshuis Mariënburght verhuisde. Daar is zij op 28 februari 2017 overleden. Petra Brandts-Kramer werd 82 jaar.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie