Luister
muziek
9 januari 2023 - 08:58
Deel dit artikel:

Toon Ras 'de melkboer' maakte zich alom bekend in verenigingsleven van Soerendonk

Dit is het verhaal over Toon Ras, alias 'de melkboer'. Hij kreeg op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid en maakte zichzelf bekend in het verenigingsleven van Soerendonk.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Toon Ras ‘de melkboer’ werd in Soerendonk geboren op 27 september 1912 als oudste zoon van Gerardus Ras en Maria Elisabeth Claassen. Het gezin telde drie zonen. In 1918 sloeg het noodlot toe: vader Ras kwam in november 1918 op 32-jarige leeftijd te overlijden aan de gevolgen van de Spaanse griep. Deze ziekte maakte in korte tijd jonge gezonde mensen doodziek. Vader Ras was een van de vele slachtoffers. Moeder Ras-Claassen hertrouwde met Francis Cox met wie zij nog vijf zonen kreeg. Het gezin woonde in een boerderij die gelegen was op de huidige hoek Heuvel-de Pompers, nu Pompers 2. Als oudste zoon heeft Toon Ras altijd een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn moeder en broers gehad.

Alias

Toon werd melkboer, vandaar zijn aliasnaam ‘Toon de melkboer’ ter onderscheiding van een andere Toon Ras in het dorp die schoenmaker was. Eerst ging Toon rond met een bakfiets met melkbussen en kannen, later kreeg hij de beschikking over een accuwagentje.

Verenigingsleven

Hij ventte voornamelijk in Maarheeze. Als huis-aan-huis-melkboer kende hij iedereen. In 1968 maakte Toon zijn laatste ronde als melkboer. Toon Ras had naast zijn dagelijkse werkzaamheden een druk verenigingsleven, hij was een sociaal bewogen man. Zo was hij van 1945 tot 1980 bestuurslid van Herwonnen Levenskracht en van 1945 tot 1953 van het Thuisfront. Zijn grootste bezigheid was het Sint-Jansgilde van Soerendonk. Omdat hij in het leger bij de cavalerie was geweest, werd hij in 1955 standaardruiter bij het gilde.

Sint-Jansgilde

Met zijn paard kon hij zogezegd ‘lezen en schrijven’. In 1958 werd hij bestuurslid en in 1962 kapitein van het gilde. In 1983 droeg Toon zijn verantwoordelijkheid over en werd voor zijn verdiensten benoemd tot eredeken. In goede samenwerking met Leo van Exel is Toon Ras decennialang een van de steunpilaren voor het Sint-Jansgilde geweest.

Gezin

Toon Ras trouwde in 1939 met Anna Dielissen. Zij kregen tien kinderen, twee dochters en acht zonen. Toon en Anna bouwden een huis aan de Molenheide; daar hebben zij bijna veertig jaar gewoond. Daarna verhuisden zij naar de Kruisstraat. In 1998 namen zij hun intrek in Huize Mariënburght in Budel. Daar vierden zij in 1999 hun diamanten huwelijksfeest.

Overlijden

Anna overleed op 8 april 2000 op 85-jarige leeftijd. Toon Ras ‘de melkboer’ overleed op 15 juli 2004, hij was 91 jaar. Toon werd met gilde-eer begraven; hij was 54 jaar gildebroeder.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie