Luister
muziek
7 februari 2023 - 15:01
Deel dit artikel:

Kees Walravens maakte in Budel furore als fotograaf en met zijn zaak

De naam ‘Walravens’ roept bij de niet meer zo jonge inwoners van Cranendonck het woord ‘fotograaf’ op. Kees Walravens runde samen met zijn vrouw Anneke een fotozaak in Budel, op de hoek van de Markt en het Capucijnerplein. Dit is zijn verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Kees Walravens werd op 26 december 1920 in Eindhoven geboren. Als reizende fotograaf struinde Kees de hele omgeving van Eindhoven af. Al snel had hij in de wereld van de fotografie een goede naam opgebouwd. In 1953 hoorde hij dat in het centrum van Budel een pand te koop stond. De beslissing was snel genomen: Kees kwam met vrouw Anneke en kinderen naar Cranendonck. Kees Walravens trouwde in 1944 met Anneke Struik. Zij kregen vier kinderen: Wally, Klaas, Kees en José.

Heel Budel voor de lens

Kees fotografeerde graag mensen. In de loop der jaren stond heel Budel voor zijn camera. Een schat aan geweldige foto’s maakte hij. Kees maakte mooie en karakteristieke portetten van inwoners van Cranendonck van onder andere Driek Cox uit de Heikant, Jan Aarts uit Soerendonk, Vajer Schruur, Peerke Gubbels, Hoempa op ’t Veld en Deurke Tivoli uit Budel. Heel wat bruidsparen stonden voor zijn camera. De mooiste foto’s sierden dan de etalage van de winkel.

Foto Walravens

Van heel veel verenigingen was Kees Walravens hoffotograaf. En mensen die een nieuwe camera kochten, kregen van hem uitgebreide uitleg over diafragma en belichting. Dat gebeurde allemaal nog in het analoge tijdperk. Wie vroeger terugkwam van vakantie, bracht de fotorolletjes naar Foto Walravens. Dan kon je niet wachten tot het moment dat je de ontwikkelde foto’s (vaak nog in zwart-wit) kon ophalen. De negatieven werden dan zorgvuldig opgeborgen en de foto’s werden met fotohoekjes ingeplakt in het fotoalbum.

Maar aan de analoge fotografie kwam een einde. De technische ontwikkeling van de digitale camera ging heel snel. Inmiddels heeft de fotografie met mobieltjes, tablets en cameraatjes een ongekende vlucht genomen.

Kunst van het fotograferen

Tegenwoordig kun je digitale foto’s op de computer zetten, bewerken, printen of per e-mail versturen. Kees Walravens verstond de kunst van het fotograferen. Hij was terecht trots op zijn foto’s.

Overlijden

Kees overleed op 16 juli 2010 in verzorgingshuis Marishof; hij werd 89 jaar. Zijn echtgenote Anneke Struik, die altijd in de fotozaak meehielp, overleed op 11 januari 2017 op 95-jarige leeftijd.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie