Luister
muziek
11 februari 2023 - 06:05
Deel dit artikel:

Rob van Schaik drukte als burgemeester zijn stempel op Maarheeze

Rob van Schaik mag je met recht een invloedrijke burgemeester uit de geschiedenis van gemeente Maarheeze noemen. Hier lees je zijn verhaal.

cranendonck24
  / Maarheeze.nu / Heemkundekring
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Robertus Hendricus van Schaik werd op 27 oktober 1906 in Zelzate in België geboren. Zijn vader was koffiehandelaar en Rob was voorbestemd om in zijn voetsporen te treden. In 1930 vertrok hij naar Brazilië maar keerde vanwege de economische crisis na enkele maanden terug naar Nederland. Hij begon toen aan een studie gemeenteadministratie.

Aankoop van landgoed Cranendonck

In 1936 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Maarheeze als opvolger van Antonius de Klerk. Een van zijn voornaamste daden was de aankoop van landgoed Cranendonck met de daarbij behorende villa die in 1940 de bestemming kreeg van gemeentehuis: het huidige ‘kasteeltje'. Verder zette hij zich actief in voor de werkgelegenheid, waardoor onder andere Philips en Mastenfabriek Nolte zich in Maarheeze vestigden.

Na 33 jaar burgemeester van Maarheeze te zijn geweest, werd aan hem in 1969 op eigen verzoek ontslag verleend. Hij werd opgevolgd door Jan van Greunsven.

Koning van het gilde

Van Schaik nam ook deel aan het verenigingsleven; hij was beschermheer van fanfare ‘de Poort van Brabant’ en gildebroeder van het Sint-Jansgilde. In 1963 schoot hij zich tot koning van het gilde en in 1970 werd hij benoemd tot eredeken.

Van Schaiklaan

Rob van Schaik was gehuwd met Tonny Wagenaar (1911 tot 1960) en met Thera van Heijst (1918 tot 2010). Van Schaik overleed op 7 februari 1982 op 75-jarige leeftijd. Hij werd met gilde-eer in Soerendonk begraven. Daar is een straat naar hem vernoemd: de Van Schaiklaan; dat is de verbindingsstraat tussen De Heuvel en Dorpsstraat.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie