Luister
muziek
20 Juni 2023 06:09
Deel dit artikel:

Pater Jo van den Wildenberg ging naar Afrika, maar leefde in Soerendonk

In Soerendonk wordt pater Jo van den Wildenberg herinnerd als dé missionaris. Dit is zijn verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Pater Jo van den Wildenberg werd op 28 februari 1930 in Soerendonk geboren als zoon van Dries van den Wildenberg en Beth Adams. Het gezin woonde in de Dorpsstraat in het centrum van Soerendonk (naast café De Valk) en telde negen kinderen: Rina, Herman, Leen, Wim, Annie Jo, Nellie, Zus en Henk.

In september 1945 meldt Jo zich aan op het Missiehuis van de ‘Franse Paters’ in Weert, bij de paters van de Heilige Geest, want hij wil missionaris worden. Jo van den Wildenberg toont zich daar een sportief student, onopvallend en prettig in de omgang. Zonder veel problemen doorloopt hij zijn studies aan het Klein Seminarie. In 1951 stroomt hij dan ook door naar het noviciaat in Gennep en wordt zes jaar later, op 28 juli 1957, op het kasteel in Gemert door monseigneur Bekkers priester gewijd in de Congregatie van de Heilige Geest.

Naar Afrika

In 1958 krijgt pater Jo zijn benoeming voor de missie: het wordt Oubangui-Chari, de huidige Centraal-Afrikaanse Republiek. Op 1 maart 1959 scheept Jo zich in Antwerpen in op de Zweedse vrachtboot ‘Enaren’. Na een reis van 37 dagen komt hij op zijn missiepost in Afrika aan.

Achtereenvolgens worden de dorpen Alindao, Kembe en Bangasssou aan zijn zorgen toevertrouwd. Pater Jo ontpopt zich als een echte pastor, een man die dicht bij de mensen wil staan en openstaat voor hun leefwereld en problemen. Het vele werk vergt echter zo veel van zijn gezondheid dat hij in 1965 vermoeid en ziek moet terugkeren naar Nederland. Na herstel gaat hij in 1969 weer terug naar zijn mensen in Alindao en Bangassou.

In 2004 neemt pater Jo definitief afscheid van Afrika en keert terug naar Nederland. Hij neemt dan zijn intrek in het Kasteel van de paters van de Heilige Geest in Gemert.

Terug naar Soerendonk

Tijdens zijn verlof uit de missie verbleef hij veelal in Soerendonk bij zijn zus in het ouderlijk huis. Als priester assisteerde hij dan ook vaak in de parochie. Hij kon heel boeiend preken over zijn werk in de missie. Ook op de basisschool ging hij als missionaris over zijn werk in Centraal-Afrika vertellen. In 2007 vierde hij in Soerendonk zijn 50-jarig priesterfeest.

Jo van den Wildenberg overleed op 28 juli 2019 in zorgcentrum Libermannhof in Gennep op de leeftijd van 89 jaar. Hij werd te rusten gelegd op het kloosterkerkhof van de paters van de Heilige Geest bij het Kasteel in Gemert.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie