Luister
muziek
27 September 2023 15:53
Deel dit artikel:

Cranendonckse verhalen uit Tweede Wereldoorlog in dit boekje vol foto's

Het nieuwe nummer van de Aa-kroniek, het tijdschrift over de geschiedenis van Budel, Maarheeze, Soerendonk en omstreken, is dezer dagen weer van de persen gerold. Heemkundekring De Baronie van Cranendonck heeft de uitgave, die voor iedereen verkrijgbaar is, weer verzorgd. Het nieuwe nummer, dat voor een belangrijk deel aan de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente gewijd is, telt ruim tachtig pagina’s en tientallen nooit eerder gepubliceerde foto’s.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

In de septembermaand staan we stil bij de bevrijding van Budel en Maarheeze in 1944. Ook de Aa-kroniek besteedt in nummer drie van de jaargang traditiegetrouw aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Drie van de vijf artikelen zijn hieraan gewijd.

Ze brengen je bijzondere oorlogsverhalen. Janus Umans uit Soerendonk was na de Duitse inval in mei 1940 als militair gevlucht naar Frankrijk. Hier maakte hij het drama op het stoomschip ‘Pavon’ mee. Annie Staals-Jacobi vertelt dit ongelofelijke verhaal.

Jac. Biemans doet verslag van de identificatie via foto’s van ondergedoken geallieerde vliegeniers bij ‘De Rode Wagen’ van Semler in Maarheeze in 1943. Een derde bijdrage over de Tweede Wereldoorlog is ook het derde in de serie ‘Dorplein en de oorlog’ van Giel Stollman. Ditmaal belicht hij de liquidatie van de ‘zes van Dorplein’ vanuit twee bijzondere ooggetuigenbronnen.

Slenders en Cranehoeve

Behalve de oorlogsverhalen zijn er ook nog andere bijdragen. Theo Martens, Tinie Vlassak en Giel Govers nemen de lezers mee naar de oude Budelse familie Slenders. In deze eerste aflevering in een reeks stellen ze de vijf takken aan je voor waarvan er uiteindelijk één met Cranendonck verbonden bleef.

En Harrie Jaspers beschrijft de geschiedenis van ‘De Cranehoeve’ op Gastel, begonnen als boerderij zal deze binnenkort worden omgebouwd tot het nieuwe dorpshuis van Gastel.

Exemplaar bemachtigen

Een exemplaar van de Aa-kroniek kun je, zolang de voorraad strekt, verkrijgen voor 4 euro bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Of eventueel bij de redactieleden Jan Jakobi Dorpsstraat 15 in Budel of Annie Staals, De Rutjens 16 in Soerendonk. Goedkoper is het een abonnement te nemen. Je krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd. Kijk voor meer informatie op heemkundekringcranendonck.nl/lid-worden.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie