Luister
muziek
31 oktober 2023 - 17:13
Deel dit artikel:

Fried van Kessel zette met cafetaria een begrip in Budel neer

In juli 2022 is Cafetaria ’t Buulke in Budel verhuisd van de Dr. A. Mathijsenstraat naar de Deken van Baarsstraat. Onder de naam Eetwinkel ’t Buulke is de zaak gevestigd in het voormalig pand van Cafetaria Van Kessel. Dit cafetaria dateert van 65 jaar geleden en hier zijn dan ook sinds 1957 de nodige frietjes en ijsjes verkocht.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

De zaak van Fried van Kessel was een begrip in Budel en omstreken. Echter, op 6 mei 1998 werd de zaak gesloten. Na verloop van tijd kon de familie Neeskens het pand kopen. In navolging van Fried van Kessel hebben Ludo en Evelyn Neeskens er een nieuwe ijssalon gevestigd.

Wie was Fried van Kessel?

Godefridus van Kessel werd op 3 maart 1909 in Budel geboren als zoon van Jan van Kessel en Maria Teeuwen. Het gezin Van Kessel-Teeuwen telde twaalf kinderen. Fried ging na zijn schooljaren werken als boerenknecht. Later kwam hij te werken als chargeman aan de ovens van de zinkfabriek. In 1937 trouwde Fried met Miets Govers, dochter van Giel Govers en Nelleke Mertens.

IJs verkopen

Fried en Miets kregen negen kinderen, er moesten dus heel wat monden gevuld worden. Als aanvulling op het loonzakje van de zinkfabriek begon Fried met een verzekeringsagentschap. Door dat werk kende hij veel mensen. In de oorlogsjaren raakte Fried zijn werk op de zinkfabriek kwijt. Er moest een nieuwe bijverdienste gezocht worden. En dat werd de verkoop van ijs.

In de Nieuwstraat runden Jo en Miet Peters ijszaak De IJsbeer. Zij vroegen Fried om op zondagen met hun ijscokar rond te trekken. Zijn eerste werkdag was op 15 augustus 1947. De verkoop ging zo goed dat Fried in 1948 voor zichzelf aan de slag ging. In 1968 werd de bakfietsijscokar vervangen door een gemotoriseerde ijscowagen.

Jo en Miet Peters hadden ook een frietwagen; deze werd eveneens aan Fried van Kessel verkocht. In die wagen stond aan de ene kant de ijscobak en aan de andere kant de frietbak. Met deze wagen stond Fried op kermissen en feesten.

Start van Cafetaria Van Kessel

Rond 1950 kochten Fried en Miets een stuk grond in de Deken van Baarsstraat en bouwden er een woonhuis. In 1957 bouwden ze een cafetaria aan het woonhuis; daarmee was Cafetaria Van Kessel geboren.

Men begon ook zelf met ijsbereiding. Dat was het werk van zoon Jan en dochter Nellie. In 1969 vond er een grote verbouwing plaats. Beneden kwam het cafetaria en boven het woonhuis. Het was en bleef een goedlopende zaak.

Overlijden van Fried van Kessel

Inmiddels ging het met de gezondheid van Fried van Kessel minder goed. Hij overleed op 13 augustus 1983 op 74-jarige leeftijd. De zaak werd voortgezet door moeder Miets, met hulp van dochter Nellie en schoonzoon Tinus Kissen. In 1998 ging de deur van Cafetaria Van Kessel voorgoed op slot; daarmee kwam een einde aan een tijdperk. Moeder Miets van Kessel-Govers overleed op 10 maart 1999 op 86-jarige leeftijd.

Mooi dat er nu in het pand weer ijs en friet verkocht wordt. Zo zien we dat de geschiedenis in de Van Baarsstraat in Budel zich herhaalt.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie