Luister
muziek
18 december 2023 - 06:05
Deel dit artikel:

Eugène van den Heuvel was pastoor in Budel en liet 2.000 krentenmikken bakken voor inwoners

Pastoor Eugène van den Heuvel werd op 28 april 1914 geboren in Loon op Zand en kreeg toen de doopnamen Eugenius Josephus Waltherus. Hij was een zoon van schoenfabrikant Johannes van den Heuvel en Petronella van der Meeren. Het gezin telde zeven kinderen en woonde aan de Hooge Steenweg in Loon op Zand.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Eugène bezocht het Klein Seminarie in Sint-Michielsgestel, gevolgd door het Groot Seminarie in Haaren. In 1941 werd Eugène van den Heuvel in de Sint-Jan in Den Bosch tot priester gewijd. Daarna werd hij kapelaan in Groesbeek en later kapelaan en aalmoezenier Tilburg. In 1965 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie O. L. Vrouw Visitatie in Budel als opvolger van pastoor Lambertus Verhoeven. Van den Heuvel bleef twintig jaar parochieherder van Budel.

Renovatie van pastorie

Bij zijn benoeming in 1965 kreeg pastoor Van den Heuvel van het bisdom verlof om de oude pastorie af te breken en om op de vrijgekomen plek, inclusief de pastorietuin, een paar bungalows te bouwen voor de pastoor, de kapelaans en de huishoudster. De pastorie was inderdaad heel oud. Maar pastoor Eugène zag toch liever een oude pastorie. Zodoende verhuisde hij samen met de kapelaan in 1966 naar een eengezinswoning aan de Gastelseweg. Na verloop van tijd was de pastorie helemaal gerenoveerd. In 1968 was alles klaar en konden pastoor Van den Heuvel en zijn kapelaans hun intrek nemen in een mooie en gelukkig behouden gebleven pastorie. Onder zijn pastoraat werden ook de pastorietuin en het kerkhof opgeknapt.

2.000 krentenmikken

In 1981 vierde Eugène van den Heuvel zijn 40-jarig priesterfeest. Hij vierde dit feit met een ludieke actie: elk huisgezin van Budel-Dorp schonk hij een krentenbrood. De vijf bakkers in Budel bakten toen 2.000 krentenmikken! In vijf broden zat een kokertje met lotnummer verstopt, bij elke bakkerij verdween één kokertje in het deeg. Elk lot was goed voor een reis voor twee personen. De hoofdprijs was een reis naar Lourdes. Zo trakteerde de jubilerende pastoor al zijn parochianen.

Overlijden

Om gezondheidsredenen maakte pastoor Van den Heuvel in 1985 gebruik van de mogelijkheid zich terug te trekken uit het actieve parochiewerk. Na twintig jaar Budel verhuisde hij toen naar bejaardencentrum ‘Wilgenhof’ in Eindhoven. Daar overleed hij op 81-jarige leeftijd op 22 juli 1995.

Muziekverenigingen

Pastoor Van den Heuvel had ook altijd veel belangstelling voor muziek. Hij was beschermheer van de Budelse harmonie EMM maar ook van Harmonie Sophia’s Vereniging in zijn geboorteplaats Loon op Zand. Beide muziekverenigingen speelden tijdens zijn uitvaart op 27 juli 1995 in de parochiekerk te Budel. Pastoor Eugène van den Heuvel werd op het parochiekerkhof begraven.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie