Luister
muziek
3 februari 2024 - 22:13
Deel dit artikel:

33 jaar brieven van Sjef de Regter op de mat: het verhaal van de Maarheezer postbezorger

Elk kerkdorp had zo zijn eigen postbode. Bekende postbodes in Maarheeze en Soerendonk waren Door van Gils, Janus Kraaijvanger, Sjef de Regter en Broer Ras. Sjef de Regter uit Maarheeze bracht gedurende 33 jaar de post rond. Eind 1987 ging hij met prepensioen en zwaaide af.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Zomaar een vraag: Krijgt u nog vaak brieven? Met postzegels? Wacht u soms ook gespannen op het klepperen van de brievenbus? Een verjaardagswens of een vakantiekaart? Briefpost wordt steeds zeldzamer, de meesten van ons wachten nu op de ‘pliem’ van het mobieltje dat aangeeft dat er berichten zijn. Hoelang zullen onze kinderen nog weten dat je een brief of kaart kunt schrijven die je in een enveloppe stopt, een postzegel erop plakt en naar de brievenbus in de buurt brengt, in de veronderstelling dat de geadresseerde de volgende werkdag jouw brief op de deurmat zal vinden?

Hoelang zal er nog een postbode door onze straten fietsen? Vroeger was een PTT-postbode een herkenbaar en vertrouwd figuur in het straatbeeld. De postbezorgers hadden toen ook een sociale functie. Net als de melkboer en de broodbezorger hadden ze veel contact met de mensen. De postbode moest toentertijd naast het postbestellen ook de AOW uitbetalen en kwitanties uitschrijven. Dat was een hele verantwoording en geheimhouding was verplicht.

Het leven van Sjef de Regter

Een van die bekende postbodes was Sjef de Regter. Sjef werd op 18 mei 1927 in Maarheeze geboren in het gezin van Gerardus de Regter en Maria Kox; hij was de jongste van zeven kinderen. Sjef bleef ongehuwd en woonde een groot deel van zijn leven in het gezin van zijn broer Jan. Op 23 maart 1954 ging Sjef werken ‘bij de post’, aanvankelijk als hulpbesteller.

Hij kreeg een uniform en een PTT-pet. Zijn eerste baas was Sjef Dings, die zetelde in het kleine postkantoor in de Stationsstraat in Maarheeze. Sjef kreeg zijn ‘opleiding’ van Door van Gils. Een jaar later werd Sjef de Regter overgeplaatst naar Weert. Na zeven jaar kwam hij weer dichter bij huis, hij kwam nu te werken in Soerendonk op het postkantoor van Gradje Peels in de Zitterd. Toen dat kantoor in 1967 werd opgeheven, ging Sjef weer terug naar het postkantoor in Maarheeze en is daar tot zijn VUT gebleven.

'Wij wisten veel, maar hoorden te zwijgen'

Sjef de Regter wist goed met de mensen om te gaan en had steeds een woordje klaar. Bij zijn afscheidsreceptie op 23 januari 1988 zei Sjef: “Wij als postbode wisten meestal veel, maar wij behoorden altijd te zwijgen. Ik heb altijd met veel plezier ‘bij de post’ gewerkt.”

Sjef de Regter overleed op 17 januari 2000 op 72-jarige leeftijd. Hij werd begraven bij zijn broer Thomas. Met het heengaan van Sjef verdween een vertrouwd persoon uit het straatbeeld van Maarheeze.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie