Luister
muziek
17 februari 2024 - 10:38
Deel dit artikel:

Overweldigend naaldbos in Maarheeze: heemkundekring gaat er wandelen

Op zondag 18 februari gaan de natuurvrienden van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck wandelen. De wandeling vindt plaats in de omgeving van de Fazantlaan en Kamersven bij Maarheeze in een overwegend naaldbos met hier en daar loofbomen en heiderestantjes. Het bosgebied ligt op een zandrug die in zuidelijke richting doorloopt naar de Weerter- en Budelerbergen.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Het naaldbos is vanaf 1900 aangeplant ter beteugeling van stuifzand. Het bosbeheer, dat bestaat uit dunnen in combinatie met het sparen van oude 'overstaanders', heeft geleid tot een gevarieerder bos qua leeftijdsopbouw. De vogelstand is er rijker op geworden met havik, boomvalk, bosuil, boomklever, fluiter, geelgors en zwarte mees. Op termijn zal hier de arme variant van het zomereiken-berkenbos ontstaan.

Het woonbos Kamersven is door de extensieve bewoning toch een landschappelijk aantrekkelijk landgoed geworden. Deze wandeling vormt de noordelijkste uitloper van Grenspark Kempen~Broek.

Vertrek om 09.30 uur vanaf het parkeerterrein bij het Schepenhuis in Budel. De eigenlijke wandeling start aan het einde van de Fazantlaan.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie