Luister
muziek
23 februari 2024 - 11:21
Deel dit artikel:

Juffrouw Elly Roothans was geliefd in Budel, maar overleed plotseling

Op 26 maart 1988 overleed zeer plotseling juffrouw Elly Roothans van de Sint Annaschool in Budel. Elly was bezig aan haar laatste jaar in het onderwijs en verheugde zich op de welverdiende rust. Die heeft ze helaas niet mogen genieten. Dit is haar verhaal.

cranendonck24
  / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
  • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck
Advertentie

Elly werd op 12 mei 1929 geboren als dochter van Sjang Roothans en Lieske Rutten. Elly was de op een na jongste van dertien kinderen. Het gezin woonde in de Nieuwstraat, op het huidige huisnummer 40, in het huis waar nu Beckers Bloemsierkunst is gevestigd, tegenover in die tijd huisarts Visschers, 'de oude Vis', en naast het huis van de notaris.

Vader Sjang Roothans had samen met zijn broer Sjef Roothans in het Schutstraatje een sigarenfabriekje waar de zogeheten ‘Roothaantjes’ werden gemaakt. Sjef ging alleen verder met de sigarenmakerij. Sjang Roothans zei de sigaren vaarwel en kreeg een baan als gemeenteontvanger. Daarnaast was hij boekhouder op de zinkfabriek. Ook was hij secretaris van het kerk- en schoolbestuur. Na het overlijden van Sjang en Lieske Roothans-Rutten, verhuisden de ongehuwde kinderen Roothans van de Nieuwstraat naar Heesakkerweg 12. Zogezegd in hun eigen achtertuin en kwamen weer tegenover een dokter Visschers te wonen, nu de 'jonge Vis'.

Het onderwijs in

Drie dochters uit het gezin Roothans-Rutten kozen voor het onderwijs: Christien, Bea en Elly. Dochter Maria was jarenlang huishoudster bij pastoor Neel Slenders in Borkel en Schaft en Roos was lange tijd verkoopster in de kledingzaak van Verhees aan de Markt.

'Vrije geest' tegen het regime

Juffrouw Elly Roothans heeft haar schoolopleiding gehad in een internaat bij zusters. Van het strenge regime moest ze niet veel hebben. Ze was daarvoor een veel te 'vrije geest'. In 1951 slaagde ze als onderwijzeres en werd in hetzelfde jaar benoemd aan de Sint Antoniusschool in Budel-Schoot. Een jaar later werd juffrouw Elly benoemd aan de Sint Annaschool in Budel. Elly heeft 36 jaar aan de Sint Annaschool gestaan en werd gewaardeerd door de kinderen, ouders en collega's. Een echte Buulse juf dus. De ontwikkelingen in het onderwijs volgde ze op de voet. Ze had een brede interesse voor wat er in de wereld gebeurde.

Sociaal leven en overlijden

Elly Roothans is nooit getrouwd maar had een boeiend sociaal leven en genoot er volop van. Ze overleed op 26 maart 1988 plotseling aan de gevolgen van een hartstilstand. Een kwaal die in de familie zat. Elly Roothans werd 58 jaar. Ze wordt herinnerd als een spontane en intelligente vrouw.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie