Luister
Live
21 april 2021 - 09:23
Deel dit artikel:

De Spaanse griep greep ook in Cranendonck om zich heen in 1918

In een Aa-kroniek van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck werd een duik genomen in de geschiedenis. Daarbij bleek: veel doden in 1918 in Cranendonck. Vreemd? Nee hoor, het is goed te verklaren. De Spaanse griep greep toen ook hier om zich heen.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

De beruchtste pandemie is de zogenaamde Spaanse griep die woedde in 1918 en 1919. De halve wereldbevolking werd er door besmet. Binnen één jaar maakte het agressieve virus van deze griep wereldwijd 20 tot 40 miljoen slachtoffers; dat waren evenveel doden als in de net beëindigde Eerste Wereldoorlog van 1914-1918.

Wie op zoek gaat naar informatie over de Spaanse griep komt bedrogen uit. Geschiedenisboeken en naslagwerken maken amper melding van deze ramp. De Spaanse griep is min of meer ondergesneeuwd tussen andere belangrijke gebeurtenissen in die tijd. Er is aanvankelijk weinig aandacht besteed aan dit snel om zich heen grijpende virus: de Eerste Wereldoorlog was aan de gang en de wereldleiders hadden heel andere zaken aan hun hoofd en bovendien werd het nieuws gecensureerd; de ernst van deze griep drong dus niet door.

Alleen in Spanje (dat evenals Nederland niet meedeed aan de oorlog) is in de pers veel aandacht besteed aan de epidemie die het land zwaar had getroffen. 30 procent van de Spaanse bevolking was aangetast door het geheimzinnige griepvirus.

Ook ziekte en gezondheid maken deel uit van de levensgeschiedenis van onze voorouders. Bij hun werkzaamheden voor de Werkgroep Genealogie zijn Sjors van Cranenbroek en Annie Staals-jacobi steeds vaker geconfronteerd met overlijdensdata in het jaar 1918: het jaar van de Spaanse griep. Reden om op zoek te gaan naar de achtergronden van deze ziekte en naar de gevolgen daarvan in veel gezinnen in Cranendonck. Dat deden ze in DEZE Aa-kroniek. Lees er daar meer over.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug