Luister
Live
25 april 2021 - 15:49
Deel dit artikel:

Verzetsmonument in Soerendonk: zestig evacuees vonden hier hun veiligheid

Het verzetsmonument in Soerendonk is een gedenksteen van witte natuursteen, geplaatst op een bakstenen sokkel aan het Jan Maasplein. In dit artikel duiken we dieper in het verhaal. 

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck / Google Streetview

De tekst op de gedenksteen luidt: 'Aangeboden door de gerepatrieerden en geëvacueerden aan de bewoners van het dorp Soerendonk uit dankbaarheid. De steen is in 1945 geplaatst op de hoek van de Winkel en de Zitterd. Later is de gedenksteen verhuisd naar de hoek van de Strijperdijk. Bij het begin van de ruilverkavelingswerkzaamheden, in 1967, is de steen daar weggehaald en was een tijd spoorloos verdwenen. Hij werd teruggevonden op de gemeentewerf en kreeg zijn nieuwe plaats bij de hernieuwde onthulling op 5 mei 1985.

De geschiedenis
Het verzetsmonument in Soerendonk is opgericht ter nagedachtenis aan de bevrijding van het dorp door de geallieerden en uit dankbaarheid voor de opvang van geëvacueerden en gerepatrieerden uit concentratiekampen en andere plaatsen. Het monument is onthuld op 5 mei 1985 door burgemeester H.A. van den Broek, mevrouw Jacoba Compen-van Mierlo en de heer Lubbersen. Het staat tegenover de kerk aan de Dorpsstraat in Soerendonk.

Het verhaal achter dit monument is een verhaal van dankbaarheid. Direct na de bevrijding van Soerendonk rukten de geallieerden snel op naar Noord-Limburg; zij kwamen vast te zitten voor de Maas. Daar hebben ze acht weken vastgezeten. De aanvoer van grondstoffen, voornamelijk vanuit de noodhaven in Normandië en Antwerpen, stagneerde: munitie, brandstof, olie en levensmiddelen. Het gevolg was dat daar een langdurig artillerievuur plaatsvond. De Geallieerden schoten granaten naar het oosten en de Duitsers schoten granaten naar het westen. Om die reden moesten mensen in die omgeving evacueren.

Heel Soerendonk lag in de kortste tijd vol met evacuees uit Venlo, Leunen, IJsselstein en Blerick. In december kwamen daar nog eens een aantal gerepatrieerden bij. Bijna heel Soerendonk had vijf of zes vreemde mensen aan tafel zitten, en dat elke dag. Tweede Kerstdag kwamen er nog eens zestig gerepatrieerden bij. Dat waren mensen die eerder bij razzia´s opgepakt waren door de Duitsers en op transport werden gesteld naar Duitsland. Zij moesten werken in de oorlogsindustrie in Duitsland. Het Ruhrgebied was inmiddels bevrijd door de Amerikanen. Boven de rivieren echter was Nederland nog bezet. Die gerepatrieerden konden dus niet naar huis en deze zestig, ook zij kwamen in Soerendonk terecht.

Ontstaan van idee
Eén van die gerepatrieerden was Bertus Lubbersen en die kwam in huis bij Joan Compen, de grafzerkenmaker. Om zich toch verdienstelijk te maken, hielp hij in de werkplaats. Daar was het idee geboren om een mooie steen te maken ter herinnering aan 1940-1945, uit dankbaarheid namens al die mensen die hier gastvrijheid genoten. Zo is deze steen tot stand gekomen.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug