Luister
Live
12 mei 2021 - 11:05
Deel dit artikel:

Laurentius Schrover kwam als dienstplichtige in 1943 bruut tot zijn einde in Budel

We gaan in dit verhaal terug naar de Tweede Wereldoorlog. Vandaag 78 jaar geleden kwam Laurentius Schrover om het leven, nadat hij geraakt werd door een 'projectie' van de Duitsers. Dat gebeurde tussen Budel en Soerendonk.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Laurentius Franciscus Johannes Schrover werd geboren op 29-11-1908 in Den Bosch, als zoon van Franciscus Schrover en van Johanna Sophia Pijnenburg. Hij bracht zijn jeugd door in Den Bosch waar zijn vader een café had. Na zijn schooljaren leerde Laurentius het koksvak, wat later ook zijn beroep werd. Zo werkte hij ook enkele jaren als kok op schepen van de Holland-Amerika Lijn en later weer in zijn vertrouwde omgeving in Den Bosch.

Net als andere jonge mannen had hij zijn dienstplicht vervuld. In zijn vertrouwde omgeving was het goed toeven en hier leerde hij ook zijn toekomstige vrouw Adriana Martina Marie van Kollenburg kennen, waarmee hij in juni 1936 in het huwelijk trad. De eerste huwelijksjaren verliepen voorspoedig, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Laurentius werd tweemaal opgeroepen om zich als militair te melden, doch beide keren ging het niet door. Maar ook hier was de derde keer weer scheepsrecht en moest hij noodgedwongen zijn vrouw, die kort van tevoren in verwachting was geraakt, in de steek laten om zich als kok bij het leger te melden als soldaat van de derde compagnie van het tweede bataljon van het 41ste Regiment Infanterie van de Koninklijke Landmacht.

Zwaargewond
In eerste instantie werd hij in Asten gelegerd, doch al spoedig werd de groep naar Budel gederigeerd om de grens te bewaken. Op 10 mei vielen de Duitsers ons land binnen en zo raakten ook wij bij de oorlog betrokken. Op 12 mei staken de Duitsers vanuit Lozen-Hamont onze grens over en onze grensbewakers werden op de vlucht gedreven richting Soerendonk achtervolgd door de vijand. Op het grondgebied tussen Budel en Soerendonk werd Laurentius Schrover getroffen door een ‘projectie’ van de achtervolgende vijand en werd hij zwaargewond naar het klooster van de Zusters van Liefde in Budel gebracht. Hier bezweek hij door het vele bloedverlies. Over de juiste toedracht en plaats van het gebeurde is verder niet veel meer te achterhalen.

Late berichtgeving
Door de oorlogsomstandigheden werd door de overste van de zusters pas op 23 mei 1940 bericht gedaan aan de administratie in Den Haag. De familie hoorde pas zes weken later wat er gebeurd was en de overlijdensakte werd pas in 1943 opgemaakt. Schrover werd begraven op de R.K. begraafplaats in Budel. Zo bleef zijn vrouw Adriana van Kollenburg dus alleen achter en op 31 januari 1941 werd een zoon geboren, die ze Laurentius noemde, naar haar overleden man.

Op 18-3-1978 is het stoffelijk overschot van wijlen L.F.J. Schrover op verzoek van de weduwe overgebracht naar het Militaire Ereveld 'Grebbeberg' aan de Utrechtseweg te Rhenen, rij 10, nummer 27.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug