Luister
Live
28 mei 2021 - 06:05
Deel dit artikel:

'De brouwer' Everard Winters zette succesvolle limonadefabriek op in Maarheeze

Het bidprentje van de maand is deze keer het gedachtenisprentje van Everardus Jacobus Winters (1888 tot 1969). Hij staat beter bekend onder de naam ‘de brouwer’ van Maarheeze.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Everard Winters werd op 17 mei 1888 in Maarheeze geboren als zoon van brouwerszoon Jan Winters uit Sint-Huibrechtslille en brouwersdochter Han Koekhofs uit Maarheeze. Jan en Han Winters-Koekhofs hadden een bierbrouwerij aan de Vogelsberg. Rond 1918 staakte men met de bierbrouwerij en startte zoon Everard met een limonadefabriek, met daarnaast wel nog een groothandel in bier. Het bedrijf groeide uit tot een onderneming van betekenis, zowel nationaal als internationaal.
In 1953 werd gestart met de productie van Seven Up. In 1957 verhuisde de limonadefabriek van de Vogelsberg en Sterkselseweg naar een nieuw bedrijfspand aan de Oranje-Nassaulaan langs de snelweg, in de volksmond bekend als ‘de Seven Up’.

Everard trouwde in 1918 met Helena Theunissen (1896 tot 1976) uit het Limburgse Herten. De zonen Jan en Rob Winters namen het bedrijf van vader Everard over.

Raadslid en voorzitter fanfare
Everard Winters was ook sociaal-maatschappelijk actief. Hij was raadslid van Maarheeze en voorzitter van de fanfare ‘De Poort van Brabant’. Nog steeds wordt elk jaar het ‘Everard Wintersfestival’ voor harmonieën en fanfares gehouden. Voor zijn vele verdiensten werd hem het ereburgerschap van Maarheeze verleend. In 1972 is een straat naar hem vernoemd.

Everard Winters overleed in Weert op 30 december 1969, 81 jaar oud.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug