Luister
Live
6 juni 2021 - 11:19
Deel dit artikel:

Natuurgebied het Goor in Soerendonk biedt prachtige flora en fauna

Natuurgebied het (Soerendonks) Goor bestaat uit een grote waterplas met aansluitend een moerassig gebied, dat wordt doorstroomd door de Strijper Aa. Het Goor sluit aan bij de Groote Heide. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Een prachtig flora en fauna waar we dieper in duiken.

cranendonck24 / Heemkundekring De Baronie van Cranendonck • Beeld - Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

Via Heemkundekring De Baronie van Cranendonck

De plas is rijk aan watervogels, die kunnen worden waargenomen vanuit een vogelkijkhut aan de rand van de plas. Voor de hut is ook een bankje waar je je telescoop op kunt zetten. Je hebt hier kans om eenden, ganzen en reigers te zien. De grote zilverreiger wordt hier met enige regelmaat waargenomen.

Op de naastliggende weilanden liggen in de winterperiode honderden ganzen. Verder zie je dan meer richting Leende regelmatig kleine zwanen, wilde zwanen en langs het zandpad dat achter de plas doorloopt, zitten vaak vele (barm)sijzen. Aan de andere kant sluit het Goor aan op de Groote Heide en de Gastelse Heide waar typische heidevogels verblijven en mogelijk ook de gekraagde roodstaart, paapje of beflijster. Het Goor bestaat overwegend uit elzen en berkenbroekbos, met kleinere oppervlakten rietmoeras, struweel en ruigte bij de waterplassen. De paden zijn doorgaans goed te bewandelen. Wel kunnen er een paar zeer drassige stukken tussen zitten. Goede schoenen zijn daarom zeer aan te bevelen. Dit gebied is minder aantrekkelijk om te bezoeken gedurende de zomer. Voor en najaar en de winter zijn beter.

Protesten tegen ontginning
Het Soerendonks Goor, in het brongebied van de Strijper Aa, werd ondanks heftige protesten in 1957 ontgonnen. In 1957 werd het Goorgemaal in gebruik genomen, met de bedoeling om 40 hectare natuurgebied te ontginnen. Die onderneming werd geen succes. Twintig jaar later is de ingreep teruggedraaid. Sindsdien krijgt de natte natuur hier weer de nodige levensruimte.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug